BOŽIĆ – ROĐENJE GOSPODNJE

Matthias Stomer: Poklon pastira, Utrecht, oko 1600.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

BOŽIĆ – ROĐENJE GOSPODNJE
Svetkovina

Čitanja: Polnoćka: Iz 9, 1-6; Ps 95, 1-2a. 2b-3. 11-12. 13; Tit 2, 11-14; Lk 2, 1-14.

Zornica: Iz 62, 11-12; Ps 96, 1. 6. 11-12; Tit 3, 4-7; Lk 2, 15-20.

Danja: Iz 52, 7-10; Ps 97, 1. 2-3b. 3cd-4. 5-6; Hebr 1, 1-6; Iv 1, 1-18 ili kraće Iv 1, 1-5. 9-14.


Evanđelje dana (Iv 1, 1-5. 9-14)

„Riječ tijelom postade i nastani se među nama.“

U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade, u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.
Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.


Razmišljanje

Postoje razni mitovi na temu rađanja bogova, punih nadnaravnih moći, bogova koji su zastrašujući. Danas dodirujemo stvarnu povijest koja se odigrala prije više od dvije tisuće godina i nastavlja se odvijati u životu svakog čovjeka.

Blagdani nisu za svakoga vrijeme radosti i lijepih uspomena. Sve češće se govori o ljudima koji pate od blagdanske depresije; sjećam se kako sam još kao student putovao autostopom roditeljima i stao mi je jedan čovjek koji bi svake godine za Božić napuštao grad samo da bude daleko od svoje obitelji i svega što bi ga podsjećalo na posebnost blagdana. Ako zamislimo scenu na kojoj se odvijaju događaji iz današnjeg Evanđelja, vidimo da na njoj nema božićnog drvca, darova, toplog doma, puno bliskih ljudi, već su u njoj samo Josip i Marija koji nakon teška puta moraju pronaći neki kutak kako bi se moglo roditi njihovo dijete. U toj sceni nema ničeg lakog ni sigurnog, a unatoč tome rada se novi život, a okolo se događa puno malih i neobičnih stvari.

Isusov dolazak toliko je skroman i neugledan, a istodobno tako puno mijenja živote Marije, Josipa, pastira, a kasnije i mnogih drugih ljudi. Poanta današnjeg dana nije u prpošnosti, darovima, u tome da se dobro najedemo. Želimo primiti Isusa u dom svoga srca, svojih misli, svojih odnosa s drugima, svoga rada i odmora. Želimo priskočiti u pomoć Mariji, podržati Josipa. Tako će dolazak Djeteta početi utjecati i mi jenjati naš život. U našem će srcu nastati mir i nastaniti se radost. D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)