Sv. Ivan Apostol i Evanđelist

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Ivan Apostol i Evanđelist
Blagdan

Čitanja: 1 Iv 1, 1-4; Ps 96, 1-2. 5-6. 11-12; Iv 20, 1-8.


Evanđelje dana (Iv 20, 1-8)

„Onaj dugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob.“

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova.


Razmišljanje

Danas je blagdan apostola Ivana i liturgija nam daje odlomak o uskrsnuću. Zašto baš ovaj odlomak, a ne neki drugi koji bi govorio o učeniku kojega je Gospodin najviše ljubio? Možda stoga što je zadaća apostola prvenstveno propovijedati istinu o Isusovu uskrsnuću, dakle o Njegovoj pobjedi nad Sotonom, grijehom i smrću. Kasnije, kada isti taj apostol bude pisao svoje Otkrivenje, u nje mu će također pokazivati Isusovu konačnu pobjedu nad Sotonom, nad smrću, nad zlom ovoga svijeta, nad svim neprijateljima.

Čitajući ovaj i druge odlomke o Isusovu uskrsnuću, može se doći do zaključka da je Ivan bio prvi među Isusovim učenicima (i učenicama) koji je povjerovao u uskrsnuće svoga Gospodina. Zapisano je kako je ovaj ljubljeni učenik, čim je ugledao praznu grobnicu i ruho koje je bilo odloženo u njoj, odmah povjerovao, dok se Petar vratio ne rekavši ništa, a Marija Magdalena, koja je tamo ostala, samo je plakala nad grobom. Kasnije, dok su svi zajedno boravili na Tiberijadskom moru, on također prvi prepoznaje Isusa koji im se ukazao na obali. Ovo zasigurno ne proizlazi samo iz činjenice da je bio najmlađi pa je mogao imati svježiji i otvoreniji um, manji otpor da povjeruje, koji obično nastane zbog raznoraznih teških životnih iskustava, a on ih još uvijek nije doživio pre više. To je uglavnom proizlazilo iz činjenice da je bio učenik kojega je Isus posebno volio kao i iz činjenice da je i on sam jako volio svoga Učitelja i Rabija.

Ono što nas Ivan apostol danas uči jest da ključno pitanje za našu vjeru, za naš odnos s Bogom, nisu toliko razum, bogatstvo životnog iskustva kao ni emocije i osjećaji koje proživljavamo. Najvažnija je ljubav prema našem Spasitelju, stoga je tu ljubav potrebno neprestano raspaljivati u sebi, moliti za nju, njegovati je. A da bi to bilo moguće, trebamo i mi, poput sv. Ivana, srcem osjećati i doživljavati Isusovu ljubav prema nama, imati oči za znakove i izraze te ljubavi našega Gospo dina prema nama, kojima nas svaki dan obilato daruje.

Ljubljeni učeniče našega Gospodina, zaštitniče današnjeg dana, nauči nas ljubiti. D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)