Četvrtak u osmini Božića

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Šesti dan u osmini Božića

Čitanja: 1 Iv 2, 12-17; Ps 95, 7-8a. 8b-9. 10; Lk 2, 36-40.


Evanđelje dana (Lk 2, 36-40)

„Pripovijedala je o djetetu svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema.“

U ono vrijeme: Bijaše neka proročica Ana, kći Penuelova, iz plemena Ašerova, žena veoma odmakla u godinama. Nakon djevojaštva živjela je s mužem sedam godina, a sama kao udovica do osamdeset i četvrte. Nije napuštala Hrama, nego je postovima i molitvama danju i noću služila Bogu. Upravo u taj čas nadođe. Hvalila je Boga i svima koji iščekivahu otkupljenje Jeruzalema pripovijedala o djetetu.
Kad obaviše sve prema Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila u njemu.


Razmišljanje

Isusovi roditelji donose Dijete u hram da ispune Mojsijev Zakon – prinesu žrtvu za sina prvorođenca. Ovo nam puno govori o onoj istoj Isusovoj misiji, za koju On kasnije kaže: “Nisam došao Zakon dokinuti, već ispuniti”.

Marija i Josip na takav način zahvaljuju Bogu za svog prvorođenog sina. Nakon što su izvršili svoju dužnost, vraćaju se u Galileju kako bi se radovali – kako čitamo u Evanđelju – napretku Djeteta, koje Bog obilno blagoslivlja i ispunja svojom mudrošću. U prvom dijelu današnje evanđeoske perikope možemo također čuti o stavu udovice koja služi Bogu postom i molitvama. Možemo to iščitavati kao privilegiju njezine dobi i stanja, ali istovremeno i kao pro nalazak vlastite sreće i mjesta u životu u služe nju Bogu – napajajući se na taj način mudrošću direktno na izvoru. To je stjecanje mudrosti, ali ne ljudske mudrosti, već one koja proizlazi iz prijateljevanja s Bogom, one kojoj je “svjetovni život” i traženje radosti na ovom svijetu stran. Za nas koji slušamo ove riječi važne su dvije pouke koje izviru iz dubine i sadržaja ovog opisa: ispuniti i dati slavu Bogu u svemu i po svemu što čini sadržaj našeg života te pronaći adekvatno mjesto za Boga u svom životu i stupiti u od nos povjerenja i prijateljevanja s Njime. Ujedno je to i prihvaćanje Njegova blagoslova, a upravo to predstavlja ljudsku sreću.

Jesam li otvoren za tu sreću? H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2021. u izdanju Misionara Krvi Kristove)