Ponedjeljak drugog tjedna po Božiću

Platzer, Johann Georg; Saint John the Baptist Preaching in the Wilderness; Paintings Collection; http://www.artuk.org/artworks/saint-john-the-baptist-preaching-in-the-wilderness-31447

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: 1 Iv 2, 29 – 3, 6; Ps 97, 1. 3cd-4. 5-6; Iv 1, 29-34.


Evanđelje dana (Iv 1, 29-34)

„Evo Jaganjca Božjega!“

Sutradan Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: »Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh:
Za mnom dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene!«
»Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.« I posvjedoči Ivan: »Promatrao sam Duha gdje s neba silazi kao golub i ostaje na njemu. Njega ja nisam poznavao, ali onaj koji me posla vodom krstiti reče mi: ‘Na koga vidiš da Duh silazi i ostaje na njemu, to je onaj koji krsti Duhom Svetim.’ I ja sam to vidio i svjedočim: on je Sin Božji.«


Razmišljanje

Evanđelist nam danas pokazuje sv. Ivana Krstitelja koji proživljava ono svoje sutradan. Ovo njegovo sutradan započelo je od susreta s Isusom koji Sam traži Ivana i dolazi k nje mu. Sveti Ivan u ovom neobičnom sutradan vidi i prepoznaje Jaganjca koji odnosi grijeh svijeta. Sveti Ivan, koji povezuje Stari Zavjet s Novim Zavjetom, vodi nas i želi da u Isusu otkrijemo naviještanog Spasitelja i Mesiju. Pobožni Izraelac je u jaganjcu vidio duboku biblijsku simboliku počev od Abrahama, Mojsija, egipatske Pashe pa sve do jaganjaca koji su bili prinošeni i žrtvovani u jeruzalemskom Hramu. Također su i proroci naviještali Mesiju kao ,,jaganjca”. Prorok Izaija govori: K’o janje na klanje odvedoše ga.

Današnja liturgija Božje Riječi želi i nas do vesti do toga da doživimo svoje sutradan”. Ono se može dogoditi u susretu s Kristom, Jaganjcem koji oduzima naše grijehe u sakramentu pokore i pomirenja, za vrijeme sv. Mise, razmatranja Božje Riječi, u klanja nju Presvetom Oltarskom Sakramentu ili u osobnoj molitvi. Takav nas susret može odu ševiti jer su takvi susreti nešto dragocjeno za našu vjeru.

Molimo Krista za pogled pun pronicljivosti kako bismo mogli tijekom dana zamijetiti Jaganjca te da nam pomogne doživjeti naš sutradan. Postoji li u meni želja i volja da se susretnem s Gospodinom u molitvi? Kako izgleda moje slavljenje Boga? Što osjećam kada primam sv. Pričest? M.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)