Petak drugog tjedna po Božiću

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: 1 Iv 5, 14-21; Ps 148, 1-2. 3-4. 5 i 6a. 9b; Iv 2, 1-12.


Evanđelje dana (Iv 2, 1-12)

„Približilo se kraljevstvo nebesko.“

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji:
»Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, Put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska — narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.«
Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko!«
I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.
I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja — opsjednute, mjesečare, uzete — i on ih ozdravljaše.
Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.


Razmišljanje

Sveti Gašpar del Bufalo, utemeljitelj Družbe Misionara Krvi Kristove znao je reći da je svijet jedna velika bolnica: svakom čovjeku je potrebno ozdravljenje koje dolazi iz pro bodena Spasiteljeva Srca. Ozdravljenje svi jeta započinje od osobnog obraćenja, dakle od odstupanja od zla i grijeha i pristupanja Bogu. Prihvaćanje milosti vjere vodi nas na put svjetla. Čovjek koji živi u svjetlu osjeća mir. Ne mora se bojati, ne mora strahovati, jer su njegova snaga i moć Isusu Kristu. Bog odlazi za čovjekom i u najveću tamu, no pitanje je: dopuštam li Mu da me pronađe?

Gospodine, daj mi vjeru punu pouzdanja, vjeru što ozdravlja i liječi. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)