Subota drugog tjedna po Božiću

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Iv 4, 7-10; Ps 71, 1-2. 3-4ab. 7-8; Mk 6, 34-44.


Evanđelje dana (Mk 6, 34-44)

„Isus umnaža kruh i očituje se kao prorok.“

U ono vrijeme: Vidje Isus silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati mnogočemu.
A u kasni već sat pristupe mu učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti ih da odu po okolnim zaseocima i selima i kupe sebi što za jelo.« No on im odgovori: »Podajte im vi jesti.« Kažu mu: »Da pođemo i kupimo za dvjesta denara kruha pa da im damo jesti?«
A on će im: »Koliko kruhova imate? Idite i vidite!« Pošto izvidješe, kažu: »Pet, i dvije ribe.« I zapovijedi im da sve, u skupinama, posjedaju po zelenoj travi. I pružiše se po sto i po pedeset na svaku lijehu.
On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda u nebo, izreče blagoslov pa razlomi kruhove i davaše učenicima da posluže ljude. Tako i dvije ribe razdijeli svima.
I jeli su svi i nasitili se. I od ulomaka nakupiše dvanaest punih košara, a od riba. A jelo je pet tisuća muškaraca.


Razmišljanje

U ovom čudu umnažanja kruha i riba, današnje nam Evanđelje nagovještava Euharistiju. Jedino Ona će biti u stanju utažiti našu glad dokraja. Ona jedina može i umiriti ne mirno ljudsko srce potpuno. Euharistija onaj istinski, pravi Kruh Života. Nikakva materija, nikakav stvor nije u stanju ispuniti ljudsko srce srećom. Jedini ,dostojan” čovjekov partner jest Bog; stoga je dobro da u svome životu kada su teške i opasne situacije – poput Isusa – pogledamo u Nebo.

Pogledati u Nebo znači: moliti se, uzdati se u Boga, biti ponizan. Svoj nemir i brige predati Bogu, sve staviti u Njegove ruke. On će dati snage i sve to pretvoriti kao kruh u Tijelo vino u Krv.

Ne želim sam rješavati svoje probleme, že lim gledati u Nebo! B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)