Ponedjeljak prvog tjedna kroz godinu

Michelangelo Cerquozzi: Propovijed sv. Ivana Krstitelja, 17. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Ponedjeljak
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 1, 1-8; Ps 115, 12-13. 14-15. 16-17. 18-19; Mk 1, 14-20.


Evanđelje dana (Mk 1, 14-20)

„Obratite se i vjerujte evanđelju!“

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje:
»Ispunilo se vrijeme,
približilo se kraljevstvo Božje!
Obratite se i vjerujte evanđelju!«
I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.
Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima, i otiđu za njim.


Razmišljanje

Započeli smo prvi tjedan kroz godinu, čitamo i razmatramo Markovo evanđelje. Isus je došao obznaniti spasenje. Započinje Svoje javno djelovanje, naviješta skoro Kraljevstvo Božje i poziva prve učenike.

Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju. (Mk 1, 15) Vrijeme se ispunilo. To je stvarnost Božje blizine, Božjeg dolaska, Božje prisutnosti. Vrijeme milosti i onog radosnog susreta koji nas mijenja, koji nas preobražava. To je onaj susret koji nas čini otvorenima čuti: što Bog konkretno progovara mome srcu? Jer iz srca se rađaju odluke koje ostvarujemo u svome životu. Zato, obratimo se, povjerujmo Evanđelju i odazovimo se. Gospodin nas poziva: Hajdete za mnom! (Mk 1, 17a) Potrebna nam je ona sloboda i spremnost prvih učenika: ostaviti sve i poći za njim. Čujem li Njegov glas koji me poziva na potpuno predanje, obraćenje, služenje? Što je to što mi ne dozvoljava u potpunosti poći za Njim? M.Z.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)