U požeškim katoličkim školama blagoslovom započelo drugo polugodište

Na početku drugog polugodišta, 10. siječnja 2022. u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje božićnog blagoslova za okupljene djelatnike i učenike Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi. Među njima je bio i Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije i Frano Barišić, ravnatelj Katoličke osnovne škole. Biskup je u pozdravu zaželio da se u novoj građanskoj godini, 2022. od Isusova rođenja podsjetimo na činjenicu da nema važnijeg povijesnog događaja od onog koji je Bog pokrenuo: da Isus postane čovjekom i na taj način nam iskaže svoju neizmjernu ljubav. Istaknuo je kako je činjenica da nas Bog voli svemirski važna i njoj želimo posvetiti svoju pozornost otvaranjem vrata svoga srca u drugom polugodištu ove školske godine koje danas započinje.

Potom je vjeroučitelj Katoličke gimnazije Krunoslav Siroglavić navijestio ulomak iz Pavlove Poslanice Titu, u kojem Apostol podsjeća tko je nama Isus Krist i što zajedno s njime možemo ostvariti. Biskup je kazao kako se sv. Pavao na svoj način „muči“ opisujući što nam se dogodilo u Isusu Kristu. „Muči se“ jer on nije ljudski, nego izvanredni Božji zahvat. Pavao veli da se rođenjem Isusovim pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi i odgaja nas da se odreknemo bezbožnosti, onoga što nas udaljuje od Boga i od nas samih, i na kraju nas razara. Ustvrdio je kako milost nije nešto što možemo izmjeriti na metre, staviti na vagu, nego je ona Božja naklonost prema čovjeku. To je pojasnio na primjeru majke, koja iskazuje svoju milost prema djetetu toplinom svoga srca, nježnošću, dobrohotnošću i ljubavlju, spremnom sve dati za njega. Dodao je da je to još snažnije kad Bog progovori svojom božanskom moći, tada nas spašava da ne propadnemo u svojoj prolaznosti, ranjenosti zloćom, u samoj smrti. To Pavao izražava tvrdnjom o Isusu: „on sebe dade za nas da nas otkupi od bezakonja“.

Biskup je kazao kako na početku ove godine želimo Bogu zahvaliti što postoji takva njegova milost spasiteljica, Isus Krist, sav za nas. Istaknuo je da smo Isusovim „on sebe dade za nas“ zahvaćeni u svetom krštenju. Potaknuo je djelatnike i učenike da se i ove godine trude biti milost jedni za druge, biti jedni drugima milostivi i dobri te tako očituju tko su oni u Isusu Kristu u našim katoličkim školama. Zaključujući nagovor, biskup je kazao da ćemo se škropljenjem blagoslovljenom vodom podsjetiti kako smo u vodi krštenja postali dionici Isusove spasiteljske milosti. Pozvao je učenike da trajno svjedoče kako vole Isusa Krista kao što On voli nas, te promiču u katoličkim školama civilizaciju ljubavi.

Svi nazočni popratili su molitvu pjevanjem božićnih pjesama pod vodstvom Valentine Šmitpeter. Obred blagoslova završio je tradicionalnom božićnom pjesmom „Narodi nam se Kralj nebeski“. Biskup Antun se potom u Ogojno-obrazovnom centru zadržao u razgovoru s predstojnikom Ureda za katoličke škole Žuljevićem, ravnateljima spomenutih škola Bedeničićem i Barišićem, duhovnikom navedenih škola Bošnjakom i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Siroglavićem.