Subota prvog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Sam 9, 1-4. 17-19; 10, 1a; Ps 20, 2-3. 4-5. 6-7; Mk 2, 13-17.


Evanđelje dana (Mk 2, 13-17)

„Nisam došao zvati pravednike, nego grješnike.“

U ono vrijeme: Isus ponovno iziđe k moru. Sve je ono mnoštvo grnulo k njemu i on ih poučavaše. Prolazeći ugleda Levija Alfejeva gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.
Kada zatim Isus bijaše za stolom u njegovoj kući, nađoše se za stolom s njime i njegovim učenicima i mnogi carinici i grešnici. Bilo ih je uistinu mnogo. A slijedili su ga i pismoznanci farizejske sljedbe pa vidjevši da jede s grešnicima i carinicima, rekoše njegovim učenicima: »Zašto jede s carinicima i grešnicima?« Čuvši to, Isus im reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«


Razmišljanje

Čitajući ovu Riječ, možeš sebi postaviti pita nje: Jesam li u stanju sve ostaviti? Poput Levija – pouzdati se, sve napustiti i bez ikakvih pitanja poći za Isusom.

Evanđelist Marko piše da je Levi tako učinio. Nije molio Isusa da pričeka da zgotovi posao, pokupi novac i nađe zamjenu – jednostavno je ustao i pošao za Isusom. Štoviše, pozvao Ga je u svoj dom, priredio gozbu Njemu u čast i radikalno promijenio svoj život. Jesi li života? spreman na takvu duboku promjenu A.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)