DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Druga kroz godinu

Čitanja: Iz 62, 1-5; Ps 95, 1-2a. 2b-3. 7-8a. 9-10a i c; 1 Kor 12, 4-11; Iv 2, 1-12.


Evanđelje dana (Iv 2, 1-12)

„Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj.“

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!«
A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.«
Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.


Razmišljanje

Marija je već bila na svadbi u Kani kada je Isus sa Svojim učenicima došao tamo. Njezino veliko osjetljivo i brižno Srce zamijetilo je nedostatak vina. Ovaj nedostatak nije samo neugodnost, nego i sramota za domaćine – potaknuo ju je da potraži pomoć kod Isus i poslužiteljima uputi prelijepe riječi pune pouzdanja: Što god vam rekne, učinite! Marija i danas, za vrijeme ukazanja u različitim dijelovima svijeta, ponavlja te iste riječi. Zamjećuje ovaj nedostatak ,,vina”, ovu našu slabu kondiciju kojoj je potreban dodir Božje milosti, kojoj su potrebne riječi koje će po kazati smisao u svemu onome što je ljudski gledano beskorisno: patnji koja nas okružuje, duhovnom i moralnom siromaštvu, samoći ili strahu od pandemije koji nas paralizira pa i u našoj polovičnosti i mlakosti.

Kao nekoć u Kani Galilejskoj tako i danas za vrijeme ukazanja Marija poziva da svoj pogled upremo u Riječ – Isusa Krista. Stalo joj je da Riječ bude dobro shvaćena i prihvaćena s povjerenjem kao kod poslužitelja u Kani. Za vrijeme svake sv. Mise događa se pretvorba vina u Krv Gospodnju. Krist se na oltaru preobražava i prikazuje samoga Sebe u prili kama kruha i vina. Krist mi ne daje sedmicu na lotu. Daje puno više, daje Hranu za život i samo oni koji učine sve što god im rekne, mogu se – – poput Marije – otvoriti za dar vjere i života u zajedništvu s Bogom.

Što za mene osobno znače riječi: Što god vam rekne, učinite!? Poći ću danas k Isusu, u ,,svoju Kanu”, ponijet ću Gospodinu svoje nedostatke, svoju ,,vodu” i usrdno Ga zamoliti da ih/je pretvori u „vino”. M.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)