Proslava Gospe Lurdske

Svjetski dan bolesnika

Na spomendan Gospe Lurdske u petak, 11. veljače 2022., slavi se 30. Svjetski dan bolesnika. Papa Franjo uputio je tom prigodom Poruku pod naslovom »Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan (Lk 6,36). Ostati na putu milosrđa s onima koji pate« čije misli i poticaje valja ugraditi u homiliju i Molitvu vjernih. Svećenici, vjeroučitelji, napose članovi Odbora za karitativnu djelatnost župnih pastoralnih vijeća nastojat će različitim karitativnim i duhovnim programima očitovati pažnju i blizinu bolesnicima, među ostalima i pogođenima bolešću COVID-19. Preporuča se toga dana, ako je moguće, u župnim crkvama uz svetu misu organizirati i slavlje sakramenta bolesničkog pomazanja sa starijim i bolesnim osobama. Ukoliko to nije moguće zbog klimatskih, zdravstvenih i drugih razloga, susret s bolesnicima odgodit će se za prikladnije uvjete.

Središnje euharistijsko slavlje toga dana u požeškoj Katedrali predvodi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u 18.30 sati te nakon toga marijansku procesiju.

Svjetski dan bolesnika prigoda je u kojoj želimo zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima, koji očituju posebnu požrtvovnost služeći oboljelima od COVID-19. Gospa Lurdska zaštitnica je Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji, te svim njezinim članovima od srca čestitamo blagdan i povjeravamo ih Marijinoj majčinskoj zaštiti.