Subota trećeg tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 2 Sam 12, 1-7a. 10-17; Ps 50, 12-13. 14-15. 16-17; Mk 4, 35-41.


Evanđelje dana (Mk 4, 35-41)

„Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?“

U onaj dan uvečer reče Isus svojim učenicima: »Prijeđimo prijeko!« Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su ga i druge lađe.
Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: »Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?« On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: »Utihni! Umukni!« I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: »Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?«


Razmišljanje

U našem se životu javljaju različite bure. Ta često neugodna svakodnevna iskustva stavljaju našu vjeru na kušnju. U bolesti, patnji, žalosti, nakon gubitka drage nam i voljene osobe često postavljamo pitanje: Bože, gdje si Ti? Bog je neprestano prisutan u našem životu, ali nas to neće sačuvati od poteškoća i pogibli. Apostoli su zajedno s Isusom u lađi, no to ih ne štiti od oluje koja bijesni. Bog nam daje Vječni Život: životne poteškoće, teška iskustva učvršćuju našu ljubav i vjeru. Živjeti s Bogom nije ništa drugo nego s po uzdanjem ići svojim svakodnevnim putem svu svoju nadu stavljati u Božje milosrđe. Gospodine, daj mi vjeru da se uvijek u Tebe uzdam. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)