Četvrtak četvrtog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 2, 1-4. 10-12; Ps 1 Ljet 29, 10. 11ab. 11d. – 12a. 12bcd; Mk 6, 7-13.


Evanđelje dana (Mk 6, 7-13)

„Poče ih slati.“

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih počne slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.
I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«
Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe, i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.


Razmišljanje

Isus od Svojih apostola traži posvemašnje pouzdanje u Njega. Na put ne smiju nositi gotovo ništa, osim štapa i jednog para sandala – radi prilagođavanja novim misionarskim prilikama izvan Palestine gdje štap i sandale mogu biti potrebni, a da ne idu nauštrb siromaštva.

Traži od Svojih učenika veće povjerenje u Njega i Njegovu providnost. On će im dati hrane i novca koji im je potreban. On će poslati ljude koji će im u mnogomu pomagati… Oni su apostoli i važno je da misionare, evangeliziraju, dovode ljude k Bogu. On ih šalje kako bi pomagali, ozdravljali, oslobađali sve one koje će im On staviti na put.

U svakoga tko je kršten ulio je Svoga Duha, dao mu određeno poslanje te ga osposobio za to poslanje. Jesam li svjestan da i mene Isus treba i šalje? Jesam li svjestan da je i u meni Duh Sveti? Dopuštam li tom Duhu da me vodi i da djeluje u meni i po meni? Kakvo je moje pouzdane i povjerenje u Boga? Uzdam li se više u sebe, svoje snage i pamet? Koristim li na pravi način i u pravoj mjeri razum i vjeru koje mi je darovao Bog? D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)