PETA NEDJELJA KROZ GODINU

(c) Museums Sheffield; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Nedjelja
Peta kroz godinu

Čitanja: Iz 6, 1-2a. 3-8; Ps 137, 1-2a. 2bc-3. 4-5. 7c-8; 1 Kor 15, 1-11 ili kraće 1 Kor 15, 3-8. 11; Lk 5, 1-11.


Evanđelje dana (Lk 5, 1-11)

„Oni ostaviše sve i pođoše za njim.“

U ono vrijeme: Dok se oko Isusa gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.
Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.
Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.


Razmišljanje

Čudi način na koji Isus poziva Svoje učenike da pođu za Njim i ujedno da se obrate. U ovom odlomku iz Evanđelja saznajemo kako je uspio pridobiti Petra. Apostol Petar, prije nego što je susreo Isusa, bio je ribar i zvao se Šimun. Bio je tvrd čovjek, naučen i naviknut na teški ribarski posao. Zasigurno je bio jedan od važnijih „likova“ u tome poslu i vrlo cijenjen s obzirom na svoj čvrst karakter. Isus mu prilazi, ulazi u njegovu lađu i moli ga da otisne malo od kraja kako bi mogao poučavati. Šimun Petar je bio zauzet kormilom i veslima pa najvjerojatnije nije ni slušao Isusovu pouku.

Nakon toga se Isus obraća baš njemu i govori mu da izveze na pučinu i baci mreže – započne ribolov, što je Petra uvelike iznenadilo. „No, kak’?”, zasigurno je rekao u sebi. „Zar On ne zna da sam ja profesionalac? Kad već ništa nisam ulovio po noći, kako ću usred bijela dana?” Usprkos tome, rekao je Isusu: „Učinit ću to, jer me moliš, jer Ti to kažeš.”

Isus je čekao ove Petrove riječi, nadao se od ovog naglog čovjeka malo poniznosti. I dogodilo se čudo. Uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale – govori Evanđelje. Vidjevši što se dogodilo, Petar zaboravlja ribe i pada do nogu Isusovih. Isus je jako dobro znao što sve treba učiniti, kako postupiti da pridobije osobe koje su navikle samo teško raditi i koje su tvrde. Uspio je pomoću ljubaznosti i brižnosti. Nakon toga On govori Petru: Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude! W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)