Sv. Skolastika, djevica

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Skolastika, djevica
Spomendan

Čitanja: 1 Kr 10, 1-10; Ps 36, 3-6. 30-31. 39-40; Mk 7, 14-23.

Klanjanje: Štivica.


Evanđelje dana (Mk 7, 14-23)

„Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.“

U ono vrijeme: Isus ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: »Poslušajte me svi i razumijte! Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi — to ga onečišćuje.
Tko ima uši da čuje, neka čuje!«
I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. I reče im: »Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te u zahod izlazi?« Tako on očisti sva jela.
Još dometnu: »Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka.
Ta iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izla¬ze i onečišćuju čovjeka.«


Razmišljanje

Ako nas je ikada bolio trbuh, znamo jako dobro da ono što je „ušlo“ u nas nije nas one čistilo, iako utječe na naš komfor. To što nas dira, boli i onečišćuje nije jelo, hrana, nego grijeh. On izaziva razdor u srcu i duši. Možda smo već doživjeli onaj osjećaj težine kada, primjerice, činimo nešto loše protiv roditelja i bližnjih, nešto pri čemu smo svjesni zla koje činimo, nešto što nekome može nanijeti veliku štetu. Ako činimo nešto protiv Boga, redovito se osjećamo teško, tragično, osobito kada smo svjesni da nam to neće donijeti sreću.

Moramo prepoznati zlo, koji je njegov uzrok i što čini da se ne osjećamo sretni. Moramo djelovati i živjeti u skladu s uvjerenjem da želimo i činimo dobre stvari. Možemo uvijek činiti dobro. Možemo izbjegavati ono što znamo da je loše, što nas može raniti i ostaviti trag u našem životu poput osjećaja nezadovoljstva, tuge, razočarenja, samosažaljenja i grižnje savjesti. A.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)