Subota petog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: 1 Kr 12, 26-32; 13, 33-34; Ps 105, 6-7a. 19-20. 21-22; Mk 8, 1-10.


Evanđelje dana (Mk 8, 1-10)

„Jeli su i nasitili se.“

Onih se dana opet skupio silan svijet. Budući da nisu imali što jesti, dozva Isus učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me i nemaju što jesti. Ako ih otpravim gladne njihovim kućama, klonut će putem. A neki su od njih došli iz daleka.« Učenici mu odgovore: »Otkuda bi ih tko ovdje u pustinji mogao nahraniti kruhom?« On ih zapita: »Koliko kruhova imate?« Oni odgovore: »Sedam.« Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji. I uze sedam kruhova, zahvali, razlomi i davaše svojim učenicima da posluže. I poslužiše mnoštvu. A imali su i malo ribica. Blagoslovi i njih te reče da i to posluže. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka odniješe sedam košara. Bilo je oko četiri tisuće ljudi. Tada ih otpusti, a sam sa svojim učenicima odmah uđe u lađu i ode u kraj dalmanutski.


Razmišljanje

Prava ljubav se vidi u brizi za dobro drugog čovjeka. Isus je u ovom odlomku Evanđelja primjer i uzor takve ljubavi. Veliko mnoštvo ljudi je s Isusov već tri dana. Isus zamjećuje u njihovim srcima glad i, upotrebljavajući Svoju Božansku moć, taži tu glad.

Naša se ljudska narav sastoji od mnoštva potreba. No, četiri se nekako posebno ističu. Prva je potreba za odnosom, vezom s drugima, a to se najviše očituje u ljubavi. Druga potreba je potreba za sigurnosti, a to se vidi u nastojanju oko životne stabilnosti, stjecanja posjeda, posla, kuće, obitelji, mira i molitve. Treća  potreba je potreba za osjećajem vlastite vrijednosti jer svatko od nas ima svoje dostojanstvo, osoba je za razliku od predmeta, a za nas vjernike čovjek je Božja slika. Četvrta potreba je potreba za komforom, užitkom, kako psihičkim, tako i emocionalnim. Kada su naše potrebe zadovoljene i kada su u ravnoteži, onda smo kao osobe zdravi. Sretni. Molimo Isusa koji najbolje poznaje naše potrebe i zna što nam je u ovom trenutku potrebno da ugasi naše žeđi i utaži naše gladi u skladu sa Svojom svetom voljom i mjerom. B.W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)