Utorak šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Jak 1, 12-18; Ps 93, 12-13a. 14-15. 18-19; Mk 8, 14-21.


Evanđelje dana (Mk 8, 14-21)

„Čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!“

U ono vrijeme: Učenici zaboraviše ponijeti kruha; imali su samo jedan kruh sa sobom na lađi. Nato ih Isus opomenu: »Pazite, čuvajte se kvasca farizejskog i kvasca Herodova!« Oni zamišljeni, među sobom govorahu: »Kruha nemamo.« Zamijetio to Isus pa im reče: »Zašto ste zamišljeni što kruha nemate? Zar još ne shvaćate i ne razumijete? Zar vam je srce stvrdnuto?
Oči imate, a ne vidite;
uši imate, a ne čujete?
Zar se ne sjećate? Kad sam ono razlomio pet kruhova na pet tisuća, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Kažu mu: »Dvanaest.« »A kada razlomili sedam na četiri tisuće, koliko ulomaka punih košara odnijeste?« Odgovore: »Sedam.« A on će njima: »I još ne razumijete?«


Razmišljanje

Tijekom života naša će vjera biti stavljana na kušnju. Kad se na životnom horizontu pojavi neki nedostatak, umor, patnja, grijeh, brzo nekako zaboravljamo Tko je s nama u lađi života kojom plovimo. Bog ispunjava svaku našu potrebu, On je punina života. Tko ima Boga u srcu, ima sve. On neprestano šalje Svoje anđele, dobre ljude koji učvršćuju moju vjeru, nadu i ljubav u trenutcima kada prolazim kroz tamu vjere, kad osjetim nemir i nered. Dobro je često se vraćati onim trenutcima i situacijama u životu kada je Božja milost bila tako očita, opipljiva, bliza – da ne bismo poginuli od gladi i žeđi. Ja sam kruh života. Ja vam dajem piti. Dopusti Mu da djeluje, povjeruj da je s Njim sve moguće. Gospodine, daj mi da vidim djelovanje Tvoje milosti u svome životu. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)