Četvrtak šestog tjedna kroz godinu

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Jak 2, 1-9; Ps 33, 2-3. 4-5. 6-7; Mk 8, 27-33.


Evanđelje dana (Mk 8, 27-33)

„Ti si Krist — Pomazanik. Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi.“

U ono vrijeme: Krenu Isus i njegovi učenici u sela Cezareje Filipove. Putem on upita učenike: »Što govore ljudi, tko sam ja?« Oni mu rekoše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi da si Ilija, treći opet da si neki od proroka.« On njih upita: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Ti si Pomazanik — Krist!« I zaprijeti im da nikomu ne kazuju o njemu.
I poče ih poučavati kako Sin Čovječji treba da mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i nakon tri dana da ustane. Otvoreno im to govoraše. Petar ga uze u stranu i poče odvraćati. A on se okrenu, pogleda svoje učenike pa zaprijeti Petru: »Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!«


Razmišljanje

Isus, putujući sa Svojim učenicima i propovijedajući Evanđelje, također želi čuti neku povratnu informaciju, želi čuti što ljudi govore o Njemu, kako Ga vide. Što govore ljudi, tko sam ja? Isus postavlja ovo pitanje Svojim učenicima. U odgovoru čuje da Ga neki smatraju prorokom, Ilijom, Ivanom Krstiteljem, ali to Ga ne zadovoljava. Želi znati više, želi znati što oni – apostoli – misle o Njemu. Petrov odgovor je jasan: Ti si Pomazanik – Krist. Tada im Isus počinje otvoreno govoriti o onome što Ga čeka u narednom vremenu i s čime je povezano Njegovo poslanje. U Njegovo poslanje utkana je patnja, muka, smrt i uskrsnuće – to je Božji plan koji je On došao izvršiti. Učenici to ne shvaćaju. Sigurno, budući da čvrsto stoje na zemlji, htjeli bi, čisto ljudski, da taj plan izgleda drugačije. Petar to jasno signalizira i počinje Isusa odvraćati, poučavati. Isusov dogovor je jako oštar: Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko! I mi se također borimo s time da, idući za Isusom, bude onako kako smo mi to zamislili. Zaboravljamo da su i u naš život utkane kušnje, iskustva čiji, ljudski gledano, smisao ne razumijemo i bez Boga (koji svemu daje smisao i dopušta ga otkriti) nećemo biti u stanju otkriti pravi smjer svoga života i poziva. H.C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)