Biskupovo pismo prigodom ratnih stradanja u Ukrajini

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini. U Pismu biskup kaže:

»Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!

Vijesti o ratu u Ukrajini, koji je proteklih dana pokrenula Rusija, ispunjaju nas dubokom zabrinutošću za budućnost mira u Europi i svijetu te iskrenim suosjećanjem sa svima onima koji su u Ukrajini žrtve nasilja, razaranja, gubitka života, bijega iz vlastitih domova i domovine. Potresne slike stradalnika bude u nama sjećanja na stanje koje smo proživljavali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prije tridesetak godina, čije posljedice još uvijek osjećamo. To iskustvo snažno nas uvjerava kako rat ništa ne rješava nego nanosi veliku štetu onima koji su ga pokrenuli i onima koji su njegove žrtve. Mir nema alternative, te je potrebno sve poduzeti da on pobijedi i u Ukrajini, kako bi tamošnji žitelji bili pošteđeni daljnje patnje, ubijanja i uništavanja materijalnih dobara. I mi možemo pridonijeti da se ondje rat zaustavi i mir zavlada.

Papa Franjo potaknuo nas je da se na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka 2022. molitvom zauzmemo za to dragocjeno dobro. Pozivam vas, braćo i sestre, da na Čistu srijedu u svim župama Požeške biskupije Bogu mira uputimo svoje molitve, da se postom i drugim pokorničkim djelima odreknemo onoga čime nas sebičnost zarobljava, te pri svršetku svake svete mise toga dana velikodušno darujemo novčani prilog za ukrajinske ljude u nevolji. Taj novčani dar Čiste srijede bit će putem Caritasa dostavljen ukrajinskim stradalnicima, napose izbjeglicama. Moguće ga je uputiti i izravno Caritasu Požeške biskupije na bankovni račun: HR4223860021130011296 kod Podravske banke s naznakom „za žrtve stradanja u Ukrajini“. Pored toga, spominjući se izbjeglištva mnogih ljudi kod nas u vrijeme Domovinskog rata, s velikom otvorenošću srca budimo spremni primiti izbjeglice iz Ukrajine kad stignu u Hrvatsku. Svrstat ćemo se na taj način među one koje je Isus pohvalio riječima: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). Svojim pak novčanim darom i gostoprimstvom  pridružit ćemo se onima kojima je Gospodin obećao: „i bit će vam plaća velika“ (Lk 6,35).

Neka Bog primi molitvu i pokoru našu te prosvijetli savjesti pokretača rata u Ukrajini i ojača u njima odlučnost da učine sve kako bi se vratio mir. Zahvaljujem svima koji u okviru svojih mogućnosti suosjećajnim srcem nastoje pridonijeti ublažavanju ratnih nevolja onih koji su njima pogođeni. Sve vas od srca blagoslivljam i u Gospodinu pozdravljam.«