Molitva za mir u Ukrajini na Pepelnicu u požeškoj Katedrali

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje predvodio je Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i predstojnik Ureda za katoličke škole u zajedništvu sa župnikom Mariom Večerićem i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Krunoslavom Siroglavićem. Na misi su sudjelovali učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije, predvođeni ravnateljima Franom Barišićem i Ivicom Bedeničićem te učiteljima i  nastavnicima.

Uvodeći u misno slavlje predvoditelj slavlja Ivica Žuljević pozdravio je sve nazočne, a napose učenike i djelatnike požeških katoličkih škola. Podsjetio ih je da ovim slavljem započinjemo sveto korizmeno vrijeme molitve, pokore i djelotvorne ljubavi te ih pozvao da pozornim slušanjem Božje riječi oraspolože svoja srca za plodonosno sudjelovanje u misnom slavlju. Zatim je đakon pročitao Pismo biskupa Antuna Škvorčevića prigodom ratnih stradanja u Ukrajini, kojim je pozvao vjernike u Požeškoj biskupiji da, na poticaj pape Franje, svojom molitvom i djelima milosrđa izraze solidarnost sa stradalnicima u ratom pogođenoj Ukrajini.

U homiliji je, na temelju naviještene Božje riječi, prepošt Žuljević pojasnio kako si tijekom 40-dnevnog korizmenog hoda kao vjernici želimo posvijestiti našu ljudsku slabost te pojačati svoj trud i želju da u hodu prema Uskrsu više upoznamo Boga. Vanjski čini kao što su post i odricanje, pokora – a na početku korizmenog vremena i posipanje pepelom – su nam potrebni kako bi nam pomogli uzdići dušu k Bogu te se ostaviti onoga što nam nije potrebno i što nas udaljava od Boga. Prepošt Žuljević podsjetio je i na Isusove riječi iz evanđelja kojima nas sam Isus potiče da otkrijemo duboki smisao svoga obraćenja u skrovitosti srca, kloneći se prakticiranja određenih čina i gesta kako bi nas drugi vidjeli, divili nam se i cijenili nas. Kazao je kako nas Isus poziva da otvorimo svoja srca i dopustimo njegovu svjetlu da uđe u nas. Pozvao je stoga sudionike slavlja da u korizmi s još većom revnošću i zauzetošću obdržavaju Isusove riječi iz evanđelja: da rado i često sklapaju ruke na molitvu, da se kroz post i nemrs vježbaju u odricanju, te da plodove svoga odricanja pretoče u milodar za siromahe, bolesnike i druge ljude u potrebi, osobito za stradale u Ukrajini.

Nakon homilije blagoslovljen je pepeo kojim su svećenici posuli glave prisutnim vjernicima pozivajući iz na obraćenje i vjeru u Riječ Božju. Na svršetku mise predvoditelj slavlja je zahvalio učenicima i djelatnicima katoličkih škola za molitvu u ovom misnom slavlju, te je zazivajući Božji blagoslov, njima i svim drugim sudionicima zaželio molitvom, odricanjem i dobrim djelima ispunjenu korizmu.