Petak nakon Pepelnice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 1-9a; Ps 50, 3-4. 5-6a, 18-19; Mt 9, 14-15.


Evanđelje dana (Mt 9, 14-15)

„Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti.“

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste« Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!«


Razmišljanje

Ovi dani Korizme intenzivno nas pozivaju na obraćenje da možemo u duhu današnjeg Evanđelja živjeti puninu, živjeti radost susreta i boravka sa Zaručnikom. Ivanovi učenici su nasljedovali svoga učitelja koji je bio radikalan, istinit, kako prema sebi tako i prema svima drugima. Ivan je provodio jedan strogi asketski, pokornički život. Ivanovi učenici dolaze i pitaju Isusa: Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste? (Mt 9, 14) Isus u susretu s čovjekom, budi u čovjeku interes i znatiželju. On je odgovoran za učenike, za njihovo djelovanje. S Njime započinje vrijeme spasenja kojemu je slika svadba. A gdje je svadba, tu se ne posti. (Time Isus ne stavlja post pod znak pitanja.) Na toj svadbi su u jedinstvu Bog i čovjek. Grijeh prekida te veze i čini čovjeka osamljenim. Tko je moj Zaručnik? Kaže Isus: onima kojima je Zaručnik oduzet, oni su tužni, nemaju razloga radovati se jer onoga koga su voljeli više nema. Često puta nismo u istini, pravednosti i ljubavi pa tugujemo. Možda i u grijehu – pa tugujemo.

Korizma me potiče na veću disciplinu moga tijela i duha, mojih nagona i sklonosti – kako bih postigao veću disciplinu u sebi i radost o kojoj Isus govori. Što sam spreman ostaviti poradi svoga Zaručnika? A.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)