Smjernice za sinodsko savjetovanje u župama Požeške biskupije

Poštovani svećenici, i članovi župnih povjerenstava za sinodsko savjetovanje!

Nakon što je sinodsko savjetovanje u svim našim župama otvoreno 27. veljače 2022. na središnjem župnom euharistijskom slavlju Osme nedjelje kroz godinu, kada smo molili svjetlo i pomoć Duha Svetoga za uspješan tijek i ishod župnog savjetovanja o sinodalnosti Crkve, u vremenu korizme predstoji nam radni dio savjetovanja s pojedinim skupinama vjernika. Kako bi navedeni sinodski hod bio uspješan, dostavljamo Smjernice o načinu savjetovanja.

  1. Po primitku ovih Smjernica i radnih materijala Župno povjerenstvo za sinodsko savjetovanje (voditelji triju odbora ŽPV-a i vjeroučitelji na čelu sa župnikom) što prije će održati susret na kojem će se upoznati s primljenom građom te, s obzirom na konkretnu situaciju u pojedinoj župi, dogovoriti se o načinu na koji će provesti predviđene korake savjetovanja i vremenu kada će se ono održati.

Župno sinodsko savjetovanje sa susretima i ispunjavanjem radnih listova obuhvaća:

  • članove Župnog pastoralnog vijeća;
  • članove Župnog ekonomskog vijeća;
  • mlade (koji su primili sakrament potvrde pa naviše);
  • obitelji i bračne parove;
  • starije, bolesne i nemoćne;
  • vjernike djelatne u javnom i društvenom životu.
  1. U dogovoreni dan i sat, nakon misnog slavlja ili u drugo vrijeme potrebno je s navedenim skupinama organizirati zasebne susrete na kojima će Župno povjerenstvo, prema priloženoj građi (obrazac 1), predstaviti osnovne informacije, svrhu i cilj savjetovanja te ih uvesti u način savjetovanja. Zatim će se sa svakom skupinom provesti razgovor koji obrađuje određena pitanja s obzirom na pastoralnu praksu koja se odnosi na njih i njihov vjernički život (obrazac 2-6). Spomenuti razgovor ima za cilj posvijestiti vjernicima krsnu suodgovornost, napraviti pregled i prosudbu postojećeg stanja te potaknuti njihove prijedloge za bolju pastoralnu praksu u našim župama. Župno povjerenstvo za sinodsko savjetovanje treba učiniti sve kako bi što veći broj vjernika bio uključen u radni susret te svojim promišljanjem dao doprinos sinodskom procesu.
  2. Nakon što sve navedene skupine vjernika održe radni susret prema prethodnoj točki, slijedi ispunjavanje radnih listova (obrazac 7-12). Potrebno je da od svake navedene skupine barem 10 vjernika ispuni za njih predviđeni Radni list. To se ne odnosi na članove ŽPV-a i ŽEV-a kojih je broj u skladu s izborom i dekretom potvrde izbora dijecezanskog biskupa. Radni list moguće je ispuniti ručno, ali se preporuča ispuniti ga digitalno prema poveznici koja se nalazi na zadnjoj stranici svakog radnog lista. (Prije ispunjavanja radnog lista župno Povjerenstvo će predstaviti sastavnice/sadržaj Radnog lista).
    Župno povjerenstvo za sinodsko savjetovanje pobrinut će se da i oni vjernici koji možda nisu u mogućnosti doći u župne prostore (npr. stariji, nemoćni i bolesni) mogu ispuniti Radni list i dati svoj doprinos sinodskom savjetovanju.
  1. Nakon što sve predviđene skupine vjernika popune radne listove, Župno povjerenstvo će ih prikupiti te će ih župnik dostaviti dekanu najkasnije do 8. travnja ove godine.

U slučaju dodatnih pitanja i mogućih nejasnoća potrebno je obratiti se Biskupijskom povjerenstvu za savjetovanje o sinodalnosti Crkve.

Biskupijsko povjerenstvo za savjetovanje o sinodalnosti Crkve


Preuzmi materijale za sinodsko savjetovanje u župama