Korizmene kateheze petkom u župama Požeške biskupije

U Požeškoj biskupiji se već više godina organiziraju korizmene kateheze o određenim pitanjima vjere – s nakanom produbljivanja duhovnog života vjernika i promicanja evanđeoskih vrijednosti na osobnoj, obiteljskoj i društvenoj razini. Srebrni jubilej Biskupije kao i sinodsko savjetovanje u župama prigoda su da tijekom ovogodišnje korizme vjernici u Požeškoj biskupiji zauzetije promisle o pripadnosti općoj Crkvi u svojoj požeškoj mjesnoj Crkvi te o krsnoj suodgovornosti svakog vjernika za njezino evangelizacijsko poslanje.

U tu svrhu biskupijski Pastoralni centar je u suradnji s vjeroučiteljima oblikovao šest korizmenih kateheza čiji se sadržaj temelji na korizmenim nedjeljnim evanđeljima i crkvenim dokumentima koje su od nemale pomoći u nastojanju oko korizmenog obraćenja i vjerničkog hoda prema svetom Trodnevlju i obnove krsnih obećanja u vazmenom bdijenju. Kao pomoć župnicima i vjeroučiteljima pri oblikovanju korizmenog programa petkom, Povjerenstvo za medije na temelju pripravljene katehetske građe oblikovalo je ppt-prezentacije kao popratni sadržaj pri izvođenju kateheze.

Kateheza s građom (tekst i pptx prezentacija) izvodi se petkom prije pobožnosti križnog puta. Nakon što se otpjeva korizmena pjesma, lektor pročita evanđeoski tekst predstojeće nedjelje, nakon kojega vjeroučitelj ili svećenik (voditelj kateheze) okupljenima postavi nekoliko pitanja za razmišljanje kao uvod u predstavljanje samog sadržaja kateheze. Katehezu se zaključi s nekoliko poticaja za ostvarivanje evanđeoskih zahtjeva u predstojećem tjednu.

Korizmene kateheze mogu se preuzeti na službenoj web stranici Požeške biskupije (www.pozeska-biskupija.hr).