Subota nakon Pepelnice

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Subota
Svagdan

Čitanja: Iz 58, 9b-14; Ps 85, 1-2. 3-4. 5-6; Lk 5, 27-32.

Klanjanje: Gradina.


Evanđelje dana (Lk 5, 27-32)

„Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.“

U ono vrijeme: Iziđe Isus i ugleda carinika imenom Levija gdje sjedi u carinarnici. I reče mu: »Pođi za mnom!« On sve ostavi, usta i pođe za njim. I Levi mu u svojoj kući priredi veliku gozbu. A s njim bijaše za stolom veliko mnoštvo carinika i drugih. Farizeji i pismoznanci njihovi negodovahu i govorahu njegovim učenicima: »Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete?« Isus im odgovori: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.«


Razmišljanje

Biti carinik u ondašnjem Isusovu okruženju značilo je biti netko tko je daleko od Boga, tko je daleko od ljubavi prema čovjeku, netko tko prije svega misli samo na sebe. Carinik je u Izraelu bio onaj tko je surađivao s neprijateljem, okupatorom, s Rimljanima. Uzimao je porez od svojih sunarodnjaka, dio davao neprijatelju, a dio zadržavao za sebe. Carinici su lagodno živjeli na račun svoga naroda, na teret nevolje svoga naroda. Kada sve to znamo, onda nas ne treba čuditi što su se vjerski vođe čudili što Isus blaguje s carinicima, dakle s neprijateljima svoga naroda. No, Isus im odgovara da je na svijetu zbog čovjeka, a posebno zbog onih pogubljenih: da ih privede na pravi put, da ih privede k Ocu na put spasenja. Izvrsno nam to pokazuje i poziv Leviju, cariniku. Isus ga poziva da Ga slijedi i ovaj ostavlja sve i kreće za Njim. Možemo reći da ostavlja sigurnost koju je imao kao carinik, sigurnost u materijalnom smislu i kreće u jednu neizvjesnost s Isusom, ali neizvjesnost koja vodi u potpunu i jedinu istinsku slobodu, slobodu djeteta Božjega. Levi je to shvatio te priredio Isusu veliku gozbu, htio Mu se na neki način odužiti za ono što mu je Isus učinio.

Danas Isus poziva i mene i tebe da krenemo za Njim, opet, iznova… Bez obzira na to koliko imamo godina, u kojem staležu živimo, što radimo, jesmo li bolesni ili zdravi. Što je to što me možda zarobljava, daje mi lažnu sigurnost, a oduzima mir, što je to što me čini licemjernim pred Bogom, koji je to dio srca koji sebično čuvam za sebe, a ne dopuštam Isusu da ga zahvati? Odlučimo se danas ostaviti sve i iznova poći za Isusom. S.H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)