Četvrtak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Četvrtak
Svagdan

Čitanja: Est 4, 17k-m. r-t; Ps 137, 1-2a. 2bc-3. 7c-8; Mt 7, 7-12.

Klanjanje: Jakšić


Evanđelje dana (Mt 7, 7-12)

„Tko god ište, prima.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.
Ta ima li koga među vama da bi svojemu sinu, ako ga zaište kruha, kamen dao? Ili ako ribu zaište, zar će mu zmiju dati? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac vaš, koji je na nebesima, dobrima obdariti one koji ga zaištu!
Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci.«


Razmišljanje

U jednom od prethodnih odlomaka čuli smo kako Isus govori da Otac Nebeski zna što nam treba prije negoli Ga bilo što zaištemo. U današnjem odlomku Isus naglašava nužnost ustrajne molitve i Bogu upućenih prošnji. O tome svjedoče tri riječi/glagola koje Isus upotrebljava kada opisuje kako treba izgledati molitva prošnje: ištite, tražite, kucajte. Ustrajna i vjerna molitva nije u suprotnosti s ranijom Gospodinovom tvrdnjom da Bog Otac zna što nam je potrebno prije negoli za to molimo. Treba napomenuti da se kršćanska molitva ne svodi samo na prosidbenu molitvu, ali danas je upravo taj vid molitve naglašen u Evanđelju. Otac Nebeski želi da Ga po svojoj ustrajnoj molitvi neprestano molimo, da Mu se obraćamo i da se upravo takvom molitvom vježbamo u strpljivosti i vjernosti… Takva molitva može i treba oblikovati našu savjest, vježbati volju, produbljivati vjeru i pouzdanje u Boga koji zna što je za nas dobro. I upravo to Isus naglašava u narednim redcima – Bog nam neće dati ono što za nas nije dobro, što je štetno, nego samo ono što nam je potrebno za dobar kršćanski život ovdje na zemlji i ono što nam je neophodno za vječno spasenje. Dakle, kroz te tvrdnje Isus naglašava Božju dobrotu, Njegovu očinsku brižnost. Gospodin to dodatno objašnjava riječima da ljudi, koji su često grešni i zli, uvijek nastoje svojoj djeci dati ono što je dobro, a ne što je loše. Tim više Bog Svojoj djeci daje ono što je nabolje. To što nismo uvijek i odmah uslišani ili što nam Bog daje nešto drugo od onoga što smo tražili, ne znači da Bog nije čuo našu molitvu. Jer, Bog najbolje zna što i kada nam dati, a što ne dati, odnosno što nam je potrebno za spasenje i što će nam pomoći da već ovdje na zemlji budemo bolji i svetiji ljudi. Ponekad Bog dopušta i vrlo teška životna iskustva jer zna da nam je to u tome trenutku potrebno i tek nakon određenog vremena uočavamo u tome Njegovu očinsku brigu i pedagogiju. D.M.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)