Biskup Antun primio nagradu Grada Požege za životno djelo

Povodom Dana grada, 11. ožujka održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Požegi. Uz gradonačelnika Željka Glavića, predsjednika Gradskog vijeća Mateja Begića, vijećnike, pročelnike u Gradskoj upravi i dobitnike priznanja na sjednici su bili izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, Hrvatske Vlade, nekoliko ministarstava, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te brojni drugi uzvanici.

Otvarajući Sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Matej Begić podsjetio je kako je Gradsko vijeće Grada Požege na svojoj prošloj sjednici donijelo odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2022. godini da se požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću uruči nagrada za životno djelo, Povelja humanosti Udruzi veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne zbora garde RH Požega za njezinu nesebičnu pomoć u obnovi kuća obitelji nastradalih u potresu na području Banovine te Kolektivna nagrada Gradskoj knjižnici Požega, koja je prošle godine nakon 175 godina knjižnične djelatnosti, otvorila vrata novouređenih prostora i primila titulu „Knjižnice godine“.

Primivši nagradu za životno djelo, biskup Antun je u prigodnoj riječi kazao: »Želio bih vam povjeriti određenu nelagodu, koju u ovom trenutku nosim u srcu. Duboko osjećajući istinitost Isusove riječi: „Blaženije je davati nego primati“ (Dj 20,35), više bih volio biti među vama koji ste dodjeljivali nagrade, nego među onima koji su ih primili. Smatram, naime, da je bilo zaslužnijih za tako visoku nagradu Grada Požege, nego li moja malenkost. Evo zbog čega! Nastojao sam tijekom 25 godina vršiti ono na što me obvezuje biskupsko poslanje koje sam primio, a i za njega vrijede Isusove riječi: „Kad izvršite sve što vam je naređeno recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!’“ (Lk 17,10). Osim toga, kao vjernik znam da konačnu nagradu za životno djelo ne primam od ljudi, nego je dodjeljuje Onaj koji nas je pozvao u život, te nam je tako djelovati da na kraju ne bismo čuli njegovu prosudbu s prizvukom svojevrsne osude: „Primili su plaću svoju!“ (Mt 6,2).

No, ovime nisam htio ni najmanje staviti u sumnju veliku vrijednost i značenje dodjele nagrada Grada Požege. Štoviše, dijelim s vama iskrenu radost što u suvremenom društvu, označenom individualizmom, gdje je mjera svega uglavnom vlastita korist, postoji u Gradu Požegi institucionalizirano nastojanje oko toga da se utvrdi što su to dobra učinili pojedini građani, skupine ili ustanove, kako bi im se dalo priznanje, udijelila pohvala, uručila nagrada. Na taj način promiče se kultura zajedništva, civilizacija ljubavi, humanizira društvo. Stoga u ime primatelja ovogodišnjih nagrada Grada Požege od srca zahvaljujem cijenjenim predlagačima i Gradskom Vijeću Grada Požege na čelu s predsjednikom, da se Udruzi veterana 63 „A“ samostalne gardijske bojne zbora Garde RH Požega dodijeli Povelju humanosti, Gradskoj pak knjižnici Požega Kolektivnu nagradu a meni nagradu za životno djelo.

Čestitam Dan Grada predsjedniku Gradskog vijeća i njegovim članovima, gospodinu gradonačelniku i suradnicima u gradskoj upravi te svim građanima Požege. Čestitci pridružujem riječi Psalma koji nas snažno podsjeća: „Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji. Ako Gospodin grad ne čuva, uzalud stražar bdi. Uzalud vam je ustat prije zore i dugo u noć sjediti.“ (Ps 127, 1-2). Neka Bog blagoslovi Grad Požegu, njegove stanovnike i upravu te podari uspjeh svim njihovim plemenitim nastojanjima oko pojedinačnog i zajedničkog dobra, njihova duhovnog i materijalnog napretka te dostojanstva svakog njezina građanina, napose siromašnih, starijih i nemoćnih«, zaključio je biskup Antun.

S nagradom za životno djelo povezana je i novčana nagrada koju je biskup Antun namijenio za ukrajinske stradalnike preko Caritasa Požeške biskupije.