Petak prvog korizmenog tjedna

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Petak
Svagdan

Čitanja: Ez 18, 21-28; Ps 129, 1-2. 3-4. 5-6b. 6c-8; Mt 5, 20-26.


Evanđelje dana (Mt 5, 20-26)

„Idi i najprije se izmiri s bratom.“

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.
Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«


Razmišljanje

Ovo su samo neke od pouka koje se nalaze u tom dijelu Evanđelja po Mateju. Isus na nov i svjež način objašnjava. Pomaže učenicima na pravi način razumjeti retke Svetog Pisma. Razmatrajući ove retke može nam se učiniti kako Isus pretjeruje: za svaku riječ ćemo odgovarati?! Uistinu, svaka naša riječ ima svoju težinu. Svojim riječima možemo druge i sebe ranjavati ili rane zacijeliti. Svojim riječima možemo druge, u duhovnom smislu, usmrćivati ili oživljavati…

Slično je i sa srdžbom koja se ovdje opisuje: ostajem li ustrajan u svojoj srdžbi, ljutnji, nepraštanju, uvrjedama, bijesu, osuđivanju drugih…? O tome ću pred sudištem Božjim položiti račun. Zato se valja zapitati: Trudim li se oprostiti? Molim li se za milost praštanja? Ustrajavam li u svojoj srdžbi i ljutnji? Kako koristim svoj jezik: na dobro ili na loše? Odlučit ću od danas krenuti ispočetka! D.L.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)