Biskup primio zamjenika požeško-slavonske županice

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 16. ožujka Nikolu Ivanovića, zamjenika požeško-slavonske županice iz redova srpske nacionalne manjine. Biskup je svome sugovorniku predstavio nastojanja Požeške biskupije na karitativnom, odgojno-obrazovnom, kulturnom i drugim područjima društvenog života. Istaknuo je važnost ekumenskog djelovanja koje s polazišta evanđeoskih vrijednosti uspostavlja odnose napose s pravoslavnima na području požeške mjesne Crkve, u uvjerenju da je to najbolji način liječenja rana prouzročenih nedavnim ratom i davanja doprinosa pomirenju, koje je u konačnici Božje djelo u nama.

Zamjenik županice Ivanović prikazao je biskupu određene projekte koje kao potpredsjednik krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća te zamjenik županice nastoji ostvarivati za žitelje zapadnog dijela Slavonije i Požeško-slavonske županije, napose na području kulture i odgoja mladih. Istaknuo je kako u suradnji s Pakračko-slavonskom eparhijom želi promicati i turizam pakračkog kraja, napose kroz programe vezane za bogatu eparhijsku biblioteku i Saborni hram Svete Trojice.

S obzirom na ratna stradanja na području Pakraca i okolice tijekom Domovinskog rata, dvojica sugovornika složili su se oko toga kako je važno imati osjećaja za stradanja i žrtve svakog naroda i vjere, naglasivši značenje molitve koja se u tom duhu organizira u Jasenovcu i u Voćinu, uz sudioništvo požeškog biskupa i pakračko-slavonskog episkopa. Osvrnuli su se na stradanja mnoštva ljudi i velika razaranja u ratu u Ukrajini, izrazivši svoje suosjećanje s njima i želju da se on što prije zaustavi i dođe do pravednog mira.