Poziv vjernicima da se molitveno ujedine s papom Franjom u činu povjere Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu

Poštovana i draga braćo svećenici!

Pismom od 21. ožujka 2022. upućenog biskupima diljem svijeta papa Franjo poziva da se idućega 25. ožujka, na svetkovinu Gospodinova Navještenja molitveno pridružimo njegovu činu povjere Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu. U Pismo Sveti Otac piše:

„Primivši brojne molbe Božjeg naroda, želim na poseban način povjeriti Gospi sukobljene nacije. Kao što sam kazao jučer na koncu molitve Anđeo Gospodnji, dana 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja, kanim izvršiti čin posvete čovječanstva, posebice Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu. Molitvu za mir prikladno je slaviti u raspoloženju obnove Božjim praštanjem, te će se ona zbiti u okviru Pokorničkog slavlja u Bazilici sv. Petra u 17.00 sati po rimskom vremenu. Čin posvete predviđa se u 18.30 sati.

To će biti djelo sveopće Crkve, koja u ovom dramatičnom trenutku upućuje Bogu, po njegovoj i našoj Majci, krik boli onih koji trpe i zazivaju kraj nasilja, te povjeravaju budućnost čovječanstva Kraljici mira. Poziv vas stoga da se sjedinite s tim činom, okupljajući u petak, 25. ožujka svećenike, redovnike i druge vjernike na zajedničku molitvu u bogoštovnim prostorima, te sveti Božji narod jednodušno i skrušeno uzdigne prošnju svojoj Majci. S obzirom na to prenosim vam tekst priložene Molitve posvete, da je u bratskom jedinstvu možete izreći tijekom navedenog dana.“

Ovime pozivam sve župnike da na svetkovinu Gospodinova Navještenja na svim svetim misama podsjete vjernike na spomenuti čin pape Franje, te se kajanjem, molitvom i izrazima odanosti Isusovoj Majci sjedine s Petrovim nasljednikom u tako važnom činu zauzimanja za obraćenje Rusije, kako je Gospa u Fatimi zatražila i mir u Ukrajini. Dijecezanski će se biskup pridružiti pape Franji euharistijskim slavljem u požeškoj Katedrali, u 18.30 sati te uputiti Isusovoj Majci molitvu povjere Papinim riječima. I ovom prigodom potičem vjernike da suosjećajnim i velikodušnim srce prime izbjeglice iz Ukrajine u svojim sredinama te karitativno surađuju s mjerodavnim društvenim ustanovama na njihovu zbrinjavanju.

Neka Bog zagovorom Presvete Bogorodice podari obraćenje Rusiji, a mir Ukrajini. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Požega, 22. ožujka 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup