Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika

Poštovana i draga braćo svećenici!

Ovogodišnji Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika slavimo u petak, 8. travnja. U nedjelju 3. travnja na svetim misama u svim župama Požeške biskupije svećenici će najaviti spomenuti Dan i pozvati vjernike da postom, molitvom i žrtvom očituju kajanje za zlo koje je u prošlosti učinjeno na našim prostorima, a sudjelovanjem u pobožnosti križnoga puta i slavlju svete mise iskažu poštovanje prema nedužno ubijenim ljudima bilo koje vjere i nacije u vrijeme totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća i u Domovinskom ratu. Imena ubijenih svećenika neka se poimence spomenu na svetim misama toga dana u župama u kojima su oni položili živote ili iz kojih potječu.

U predvečerje toga Dana, u četvrtak 7. travnja u 16.00 sati u župnoj crkvi u Staroj Gradiški spomen je svećenika koji su bili utamničeni u starogradiškom zatvoru i drugih nedužnih žrtava toga logora, među njima i onih koji su tamnovali tijekom Domovinskog rata. Pozivam svećenike Novogradiškog dekanata da organizirano s vjernicima iz svojih župa sudjeluju na spomenutom slavlju, a vjerujem da će im se pridružiti i drugi svećenici koji su u mogućnosti, napose iz Novokapelačkog dekanata.

Na sâm Dan čišćenja pamćenja, u petak 8. travnja u 18.00 sati, u župnoj crkvi u Jasenovcu održat će se središnje biskupijsko pokorničko-molitveno slavlje koje će predvoditi biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine sa svećenicima Novljanskog dekanata. Kao i u godinama prije pandemije koronavirusa valja potaknuti vjernike u župama Novljanskog dekanata da tom prigodom hodočaste Gospi Jasenovačkoj, među ostalim i pješačenjem.

Zahvaljujem svim svećenicima što organiziranjem programa Dana čišćenja pamćenja i spomena mučenika sudjeluju u evangeliziranju teških događaja naše prošlosti te nastoje očišćenim pamćenjem čuvati spomen na nedužne žrtve, napose svećenike.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 24. ožujka 2022.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup