Utorak petog korizmenog tjedna

James Tissot, Ana i i Kajfa, 19. st.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Br 21, 4-9; Ps 101, 2-3. 16-18. 19-21; Iv 8, 21-30.


Evanđelje dana (Iv 8, 21-30)

„Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete spoznati da Ja jesam.“

U ono vrijeme: Reče Isus farizejima: »Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. Kamo ja odlazim, vi ne možete doći.«
Židovi se na to stanu pitati: »Da se možda ne kani ubiti kad govori: ‘Kamo ja odlazim, vi ne možete doći?’« A Isus nastavi: »Vi ste odozdol, ja sam odozgor. ‘Umrijet ćete u grijesima svojim.’ Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.« a ja nisam od ovoga svijeta. Vi ste od ovoga svijeta. Stoga vam i rekoh:
Nato mu oni rekoše: »A tko si ti?« Odvrati Isus: »Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je,
i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu.«
Ne shvatiše da im govori o Ocu. Isus im reče: »Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.« Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.


Razmišljanje

Isus želi probuditi vjeru među Svojim slušateljima, ali je svjestan da se obraća ljudima koji su zatvoreni, negativno pa i neprijateljski raspoloženi. Zato već u ovome trenutku poseže za onim vrhuncem, događajem koji će Ga objaviti kao Sina Božjega, za raspećem. No, ne zaustavlja se na razapinjanju-uzdignuću, nego ide ka izlasku, oslobođenju, Uskrsnuću od mrtvih. To će biti znak osporavan, ali će ga biti teško zanijekati. Otac Ga ne ostavlja samoga nego Ga uskrisi oslobodivši ga grozote smrti jer ne bijaše moguće da ona Njime ovlada. (Dj 2, 24) Isusov izlazak iz groba bit će neosporiv dokaz da je Sin Božji. Stoga Isusa ne dira toliko nevjera slušatelja jer su odlučujući trenutci tek pred njima. Mi se također želimo dobro pripremiti za uzdignuće i uskrsenje. Želimo biti budni i pozorni kako nam ništa ne bi promaklo i da nam se vjera obnovi. Ł. T.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)