VELIKI PONEDJELJAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VELIKI PONEDJELJAK
Svagdan velikog tjedna

Čitanja: Iz 42, 1-7; Ps 26, 1. 2. 3. 13-14; Iv 12, 1-11.


Evanđelje dana (Iv 12, 1-11)

“Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa!”

Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje bijaše Lazar koga je Isus uskrisio od mrtvih. Ondje mu prirediše večeru. Marta posluživaše, a Lazar bijaše jedan od njegovih sustolnika. Tada Marija uzme libru prave dragocjene narodne pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. I sva se kuća napuni mirisom pomasti.
Nato reče Juda Iškariotski, jedan od njegovih učenika, onaj koji ga je imao izdati: »Zašto se ta pomast nije prodala za trista denara i razdala siromasima?« To ne reče zbog toga što mu bijaše do siromaha, nego što bijaše kradljivac: kako je imao kesu, kradom je uzimao što se u nju stavljalo. Nato Isus odvrati: »Pusti je! Neka to izvrši za dan mog ukopa! Jer siromahe imate uvijek uza se, a mene nemate uvijek!«
Silno mnoštvo Židova dozna da je Isus ondje pa se okupi, ne samo zbog Isusa već i zato da vide Lazara kojega on bijaše uskrisio od mrtvih. A glavari svećenički odlučiše i Lazara ubiti jer su zbog njega mnogi Židovi odlazili i vjerovali u Isusa.


Razmišljanje

Briga za siromašne kao ni najraznovrsnija i najizvrsnija karitativna i apostolska djela ne smiju biti važnija od živog odnosa s Isusom. Marta iz današnjeg Evanđelja poslužuje na večeri u Betaniji. Marija je pomazala Isusa za Njegovu Pashu. Juda Iškariotski je kradljivac – unatoč tome što je u skupini najbližih Isusovih učenika. Ogromno mnoštvo Židova dolazi u Betaniju tražeći senzaciju, a ne susret s Isusom koji liječi i daje Vječni Život. Glavari svećenički odlučuju ubiti i Isusa i Lazara jer zbog njih gube svoje vjernike. Kakav je moj odnos s Isusom? Čeznem li za bliskošću s Njim u poniznosti, povjerenju i ljubavi? B. W.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)