Susret biskupa Antuna s ukrajinskim izbjeglicama

U nizu preduskrsnih susreta s osobama koje se nalaze u posebnim životnim okolnostima te u okviru nastojanja Požeške biskupije da pomogne stradalnicima ratom pogođenih područja u Ukrajini, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 12. travnja raseljene osobe iz Ukrajine smještene u Pustari Višnjica nedaleko Slatine. Biskupa, u čijoj je pratnji bio slatinski dekan Dragan Hrgić i tajnik Matej Siluković, primila je Helena Hegediš iz Virovitičko-podravske županije te Ksenija Plantak, vlasnica imanja gdje je smješteno četrdesetak Ukrajinaca, uglavnom žene, djeca i mladi. Uz gospođe Hegediš i Plantak, bila je Oksana Rediuk, članica spasilačkog tima jedne nacionalne naftne i plinske tvrtke, zadužena za izbjeglice u Višnjici.

U susretu s izbjeglicama biskup Antun se ponajprije predstavio, istaknuvši da je  rimokatolički biskup Požeške biskupije na čijem se području nalaze i da ih je u tom svojstvu  želio pozdraviti, iskazati im poštovanje, posvjedočiti blizinu. Spomenuo je kako je svaki čovjek u nevolji, bez obzira na nacionalnost i vjeru, vrijedan naše pozornosti, blizine i poštovanja, te da izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj i u Požeškoj biskupiji nisu stranci ni tuđinci nego ih sve prihvaćamo kao svoje najbliže. Pored toga, kazao je da to čini i zbog toga što se Isus  poistovjetio s najmanjom braćom, te u njima koji trpe izbjeglištvo prepoznajemo lice samoga Krista, kojega katolički i pravoslavni vjernici ispovijedaju Gospodinom. Podsjetio je kako se katolički vjernici nalaze u Velikom ili Svetom tjednu u pripravi za svetkovinu Uskrsa, koji prema gregorijanskom kalendaru slave iduću nedjelju, a pravoslavni prema julijanskom kalendaru nedjelju nakon toga. Pojasnio je kako se Isus u svojoj muci i smrti sjedinio s patnjama svakog čovjeka i daje im smisao svojom pobjedom nad smrću. Biskup je izbjeglicama uputio čestitku za Uskrs i obećao molitvu vjernika Požeške biskupije za njih, napose za prestanak rata u Ukrajini. Kazao je kako je molitva naša snaga u trenucima teškoća. Izrazio je nadu da će uz Božju pomoć u Ukrajini uskoro zavladati mir i da će se izbjeglice moći vratiti u svoje domove.  Potom se biskup zadržao u razgovoru s ukrajinskim učenicima koji pohađaju osnovnu školu u matičnoj školi u Slatini i područnoj školi u Novakima te onima koji su školovanje nastavili u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici. Među njima je i jedna studentica koja će se uskoro, kako se nada, uključiti u studij na nekom od fakulteta u Hrvatskoj. Svi su oni biskupu kazali kako se u Hrvatskoj osjećaju veoma ugodno i prihvaćeno, zahvalni za otvorenost i veliko gostoprimstvo ovdašnjih ljudi. Biskup ih je pozvao da posjete grad Požegu, sjedište Požeške biskupije, gdje se nalaze katoličke škole, kao i u obližnjoj Virovitici.

Na kraju susreta biskup Škvorčević je razgledao prostore u kojima su smješteni izbjeglice, zahvalio gospođi Plantak i njezinim suradnicima za sve što čine za ljude iz Ukrajine, uručivši djeci i mladima darove. U ime ukrajinskih obitelji gospođa Plantak i Rediuk izrazile su zahvalnost biskupu za posjet, napose za solidarnost i blizinu koju im je iskazao.