Prestanak epidemioloških mjera i molitva na Veliki petak

Povodom prestanka epidemioloških mjera u Republici Hrvatskoj, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević uputio je svim župnim uredima slijedeći dopis:


»Poštovana i draga braćo svećenici!

S danom 9. travnja 2022. odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dokinute su sve epidemiološke mjere uvedene u vrijeme pandemije COVID-19. To se odnosi i na one mjere koje su vrijedile za sveta slavlja tijekom liturgijske godine u Požeškoj biskupiji, napose za Veliki tjedan, a odredila ih je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Hrvatska biskupska konferencija ili dijecezanski biskup. No, svaki će predvoditelj Službe muke Gospodnje na Veliki petak promisliti hoće li vjernici iskazati svoje poštovanje Isusovu križu ljubljenjem, naklonom ili poklonom.

Tijekom cijeloga Svetog tjedna, osobito u Svetom trodnevlju u našim mislima i molitvama bit će stradalnici zbog rata u Ukrajini i izbjeglice iz te zemlje, kojima ćemo posvjedočiti duhovnu i materijalnu solidarnost, napose onima koji su minulih dana stigli u naše zajednice. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata dostavila nam je molitveni obrazac za ratne stradalnike u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta, koji treba ove godine uključiti u Sveopću molitvu Službe muke Gospodnje na Veliki petak, te vam je dostavljamo u prilogu. Svaki predvoditelj spomenute Službe, dodat će navedenu nakanu kao molitvu 9.b

Neka proslava Svetog trodnevlja unese u srce svakog vjernika Požeške biskupije o 25. obljetnici njezina osnutka novu snagu Isusova križa i njegove pobjede nad smrću.«

Pored toga, biskup je odredio da se na Veliki petak u Sveopću molitvu Službe muke Gospodnje na Veliki petak moli za mir u Ukrajini, dodajući sljedeću nakanu.


9.b Za stradalnike u ratom zahvaćenim dijelovima svijeta

Molimo i za ljude u Ukrajini i u svim ratom zahvaćenim dijelovima svijeta; za one koji su prisiljeni na izbjeglištvo i koji su ostali bez svojih domova; za sve one koji izlažu svoje živote kako bi obranili i zaštitili slabe i progonjene.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
jači si od nasilnika ovoga svijeta
i iskazuješ samilost prema neznatnima i siromasima.
Kao što si Izrael izbavio iz vlasti Egipta,
tako spasi sve žrtve nepravde i rata u naše vrijeme.
Preobrazi srca onih koji čine zlo
i uspostavi mir svoj u cijelome svijetu.
Po Kristu Gospodinu našem.

Ø Amen.