VELIKA SRIJEDA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VELIKA SRIJEDA
Svagdan velikog tjedna

Čitanja: Iz 50, 4-9a; Ps 68, 8-10. 21bc-22. 31 i 33-34; Mt 26, 14-25.


Evanđelje dana (Mt 26, 14-25)

“Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega.”

U ono vrijeme: Jedan od dvanaestorice, zvani Juda Iškariotski, pođe glavarima svećeničkim i reče: »Što ćete mi dati i ja ću vam ga predati.« A oni mu odmjeriše trideset srebrnika. Otada je tražio priliku da ga preda.
Prvoga dana Beskvasnih kruhova pristupiše učenici Isusu i upitaše: »Gdje hoćeš da ti pripravimo te blaguješ pashu?« On reče: »Idite u grad tomu i tomu i recite mu: ‘Učitelj veli: Vrijeme je moje blizu, kod tebe slavim pashu sa svojim učenicima.’« I učine učenici kako im naredi Isus i priprave pashu.
Uvečer bijaše Isus za stolom s dvanaestoricom. I dok su blagovali, reče: »Zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati.« Silno ožalošćeni, stanu mu jedan za drugim govoriti: »Da nisam ja, Gospodine?« On odgovori: »Onaj koji umoči sa mnom ruku u zdjelu, taj će me izdati. Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije. A Juda, izdajnik, prihvati i reče: »Da nisam ja, učitelju?« Reče mu: »Ti kaza.«


Razmišljanje

Isus uvijek s velikim oduševljenjem i ljubavlju traži čovjeka nastojeći dovesti ga u Svoje stado, to jest u Crkvu. Često na naš životni put stavlja konkretne osobe ili situacije koje nas potiču na razmišljanje. Grijeh vodi u iskustvo tuge pa i očaja u kojem više ne vidimo nikakav spas za sebe. Juda je, kao i svaki od nas, sagriješio. Izdaja najviše boli kad dolazi od prijatelja. Isus je htio pokazati Judi koliko ga voli i da iz svake grješne situacije postoji izlaz. Grješnikov spas je Isusov pogled. No, toga je pogleda ponestalo Judi. Susret s Isusom pročišćava srce i rađa nadu. Kad sagriješim, tragam li za Isusovim pogledom ili se koncentriram na svoj poraz? Gospodine, daj mi milost da Te nikada ne izgubim iz očiju. K.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)