Požeški biskup i svećenici čestitali papi Franji Uskrs

Na Veliki četvrtak, 14. travnja 2022., pri svršetku mise posvete ulja u požeškoj Katedrali proglašena je čestitka koju su biskup Antun Škvorčević, svećenici i đakoni uputili papi Franji. U čestitci piše:

» Sveti Oče!

Na Veliki četvrtak o 25-toj obljetnici osnutka Požeške biskupije okupili su se na Misu posvete ulja u požeškoj Katedrali prezbiteri i đakoni, dijecezanski i redovnički, te na svršetku svetog slavlja iskazuju Vašoj Svetosti duboko poštovanje, obnavljaju vjernički posluh i svjedoče sinovsku odanost. Od srca Vam čestitamo Uskrs, uzdižući molitvu Pobjedniku nad smrću da Vam udijeli nove snage u upravljanju Petrovom lađom i naviještanju radosne vijesti o ljudskom dostojanstvu i spasenju u Isusu Kristu.

Posebnu povezanost s Vašom Svetošću očitovali smo tijekom održavanja sinodskog savjetovanja u župama i na drugim razinama naše Biskupije. Ovih pak dana suosjećajnim srcem sjedinjujemo se s Vama u vapaju da Bog, Gospodar povijesti prosvijetli savjesti onih koji su pokrenuli rat u Ukrajini te obustave nasilje, ubijanje i progon nedužnih ljudi, razaranje njihovih teško stečenih dobara, da zavlada mir. Dok nastojimo liječiti rane izbjeglica iz Ukrajine, koji su potražili zaštitu i u našoj domovini, prepoznajemo u njihovim licima patnju samoga Krista, utvrđujući se s njima u nadi da su sadašnja stradanja zalog Božje pobjede nad zlom i smrću, ostvarene u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću.

Ponizno molimo Vašu Svetost poseban apostolski blagoslovu za sva pastoralna nastojanja o 25. obljetnici naše Biskupije, kako bi zagovorom njezina utemeljitelja sv. Ivana Pavla II. mogli u duhu sinodalnosti vjerno izvršiti poslanje koje nam je povjereno. U zajedništvu vjere, nade i ljubavi Isusove Crkve, kojom kao nasljednik sv. Petra predsjedate, s osobitom Vas srdačnošću u Gospodinu pozdravljamo.«