Križni put na Veliki petak na požeškoj Kalvariji

Na Veliki petak, 15. travnja 2022. u prijepodnevnim satima požeški biskup Antun Škvorčević već tradicionalno predvodio je na požeškoj Kalvariji pobožnost Križnoga puta s mnoštvom vjernika iz Požege i okolice.

Pri svršetku Križnog puta, biskup Antun uputio je sudionicima pobožnosti prigodnu riječ. Istaknuo je kako u novije doba možemo zapaziti da je Isus na cestovnim raskrižjima dobio konkurenciju: uz križeve krajputaše pojavljuju se veliki plakati koji nam tumače što trebamo kupiti, a ne kakvi trebamo biti. No, ima među njima i iznimki, a to su prvenstveno oni plakati koji u novije doba podsjećaju na važnost riječi „hvala“ i „oprosti“, povezujući to s dječjim romanom „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Isusov križ na raskrižjima i u našim domovima svjedoči tko je Bog nama te tko smo mi njemu, dok reklame govore tko smo mi onima koji trebaju na nama nešto zaraditi, rekao je biskup. Istaknuo je kako je govor Isusova križa dalekosežniji i snažniji te nas on na Veliki petak potiče da s novom pažnjom poslušamo riječ koju je Raspeti uputio Bogu: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Biskup je ustvrdio da je moć praštanja najsnažnije što može Bog i čovjek njome obdaren. To je sposobnost duha, Božja stvoriteljska moć, kojom pobjeđuje nemoć zla i ostvaruje preokret u teškim životnim stanjima, te upravo zato svijet još uvijek postoji.

Podsjetio je vjernike kakav bi se preokret dogodio kad bi pokretači rata u Ukrajini onima kojima su nanijeli nasilje, razaranje, ubijanje i progon mogli reći: „oprosti“. Biskup je ustvrdio je da bi to bio neki novi svijet, oblikovan na mjeru Božjeg milosrđa. Istaknuo je kako nas Isusov križ svaki dan podsjeća na ono što Bog svojim milosrđem čini za nas te nas poziva da i mi tako nastupamo jedni prema drugima. Spomenuo je da bi mnogi brakovi i mnoge obitelji bile sačuvane da su njihovi članovi imali snage uzajamno si reći „oprosti“. Pozvao je na molitve, napose za Ukrajinu i Rusiju. Kazavši kako je šegrt Hlapić čarobnu riječ „oprosti“ naučio u nekoj svojoj školi, biskup Antun je istaknuo da je najveća škola čovječnosti Isusov križ te je potaknuo da u njemu tražimo snagu te s njime pobjeđujemo naše zloće, slabosti i nemoći, uskrsnemo na novi život.