Biskup Antun na Veliku subotu s Caritasovim djelatnicima i primateljima pomoći

Na Veliku subotu, 16. travnja 2022. biskup Antun Škvorčević u pratnji ravnatelja Caritasa Požeške biskupije Maria Večerića i tajnika Mateja Silukovića posjetio je kuhinju Caritasa Požeške biskupije, koja djeluje u sastavu Središnje Biskupijske kuhinje, smještene u Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi. Dočekao ih je ravnatelj Doma Ivica Žuljević s kuhinjskim osobljem, koje je predstavilo biskupu hranu što će na Veliku subotu biti dostavljena korisnicima kojima se obrok svakodnevno dovozi u kuću. Zahvalio je djelatnicima Kuhinje za požrtvovno služenje siromašnima i nemoćnima te je njima i obiteljima čestitao Uskrs.

Potom se biskup uputio u sjedište Caritasa gdje se uz ravnatelja Maria Večerića susreo s tajnicom Katarinom Paulić i volonterima Verom Šimunović, Anom Rajner, Ivicom Grgićem i Dragom Kepićem. Podijelio je kruh i mlijeko određenom broju korisnika Caritasova projekta „Kruh i mlijeko za svaki dan“. U susretu s osobama koje svakodnevno od Caritasa primaju kruh i mlijeko zanimao se za njihovo životno stanje i teškoće u kojima se nalaze te ih je ohrabrio, rekavši da uz Caritas nisu sami. Istaknuo je kako se i ovom prigodom želio susresti s njima i čestitati im Uskrs, koji je uvijek povezan s Velikim petkom. Kazao je da je Isus na Veliki petak bio nepravedno osuđen, trpio i prezren razapet, te da i svatko od nas ima svoj „Veliki petak“ koji treba poput Isusa izdržati i vlastiti križ ponijeti. Utjeha je pogledati na Isusov križ i prepoznati da nismo sami na svom putu, jer je on preuzeo i otkupio naše patnje i trpljenja. Naši svakodnevni križevi, kao što su siromaštvo i druge nevolje stanja su u kojima se provjerava tko smo, rekao je biskup Antun. Izrazio je nadu da i oni umiju svojim nevoljama pristupati tako da ih one ne ponižavaju, nego ih nose u dostojanstvu. Dodao je da je materijalna pomoć koju primaju od Caritasa Požeške biskupije doprinos njihovu dostojanstvu, ponajprije pred Bogom. Zaželio je sretan Uskrs njima i obiteljima.

Biskup se potom u pratnji ravnatelja Caritasa i svoga tajnika uputio u posjet nekolicini osoba u njihovim požeškim domovima, koje primaju pomoć iz „Caritasove riznice dobrote“ ili objed iz Caritasove kuhinje. U razgovoru s  njima dotaknuo se nekoliko gorućih obiteljskih i društvenih pitanja socijalne naravi, istaknuvši kako im je svojim dolaskom želio iskazati blizinu i poštovanje, koje im Caritas očituje svojim svakodnevnim služenjem. Biskup im je čestitao Uskrs te uručio prigodni poklon i novčani dar.