VAZAM – NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZAM – NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA
Nedjelja

Čitanja: Dj 10, 34a. 37-43; Ps 117, 1-2. 16ab-17. 22-23; Kol 3, 1-4 ili 1 Kor 5, 6b-8; Iv 20, 1-9 ili kao u Vazmenom bdijenju Lk 24, 13-35.


Evanđelje dana (Iv 20, 1-9 )

“Trebalo je da Isus ustane od mrtvih.”

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.
Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.


Razmišljanje

Isus je umro, ali je Živ i prisutan. Nema smisla ići na grob i tamo Ga tražiti. Grob je prošlost. Sjećanje na Isusa se ne može povezati i ne povezuje se s nikakvim konkretnim mjestom, spomenikom na groblju koji se podiže u čast nekog zaslužnog pokojnika. Isusova se priča nije završila Njegovom smrću. Vjera u Kristovo uskrsnuće je čin vjere. U trenutku kada učenici prve kršćanske zajednice u svojoj nutrini osjećaju preobražavajuću Isusovu prisutnost i kada o njoj govore i šire Radosnu Vijest upravo tada doživljavaju svoje uskrsnuće. Evanđelje završava rečenicom: Oni još ne upoznaše Pisma…, želeći nam pokazati dugi put koji je zajednica vjernika trebala prijeći da bi shvatila značenje i povijesnu dimenziju Kristova uskrsnuća. Svaki put kada slavimo Euharistiju koja hrani naš zajedničarski život praštanjem i služenjem u konkretnoj solidarnosti s najsiromašnijima, uskrsli Krist se uprisutnjuje među nama i hrabri nas. Uskrsnuće nam pokazuje koliko je važno naučiti otkrivati klice života u znakovima smrti. Ondje gdje učenik koji ništa ne sluti doživljava prazninu groba, drugi učenik, koji je jako ljubio Gospodina, otkriva duboku manifestaciju Božjega Života. W.Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)