VAZMENI ČETVRTAK

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

VAZMENI ČETVRTAK
Vazmena osmina

Čitanja: Dj 3, 11-26; Ps 8, 2a i 5. 6-7. 8-9; Lk 24, 35-48.


Evanđelje dana (Lk 24, 35-48)

“Trebalo je da Krist trpi i treći dan ustane od mrtvih.”

U ono vrijeme: Učenici pripovjede što se dogodilo na putu i kako prepoznaše Isusa u lomljenju kruha.
Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.« Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im reče: »Ovako je pisano: ‘Krist će trpjeti i treći dan ustati od mrtvih, i u njegovo će se ime propovijedati obraćenje i otpuštanje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema.’ Vi ste tomu svjedoci.«


Razmišljanje

Isus čini važan znak: lomi Kruh! Učenici prepoznaju taj znak, a Isus im iščezava s očiju. Nakon doživljaja ovog neobičnog susreta s Uskrslim, učenici se vraćaju u Zajednicu koja je okupljena u Jeruzalemu. Ovaj znak lomljenja Kruha od tog prvog dana postaje snaga i moć cijele Crkve. Za vrijeme svake Euharistije događa se moj „Emaus”, moj put s Isusom na kojemu me ozdravlja i poziva na gozbu. Gozba me treba ojačati za davanje svjedočanstva o Živom Isusu. Kako i doživljavam li uopće tijekom ovih blagdanskih dana svoj Emaus? M. S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)