Sv. Atanazije, biskup i crkveni naučitelj

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Atanazije, biskup i crkveni naučitelj
Spomendan

Čitanja: Dj 6, 8-15; Ps 118, 23-24. 26-27. 29-30; Iv 6, 22-29.


Evanđelje dana (Iv 6, 22-29)

“Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni!”

Pošto je Isus nahranio pet tisuća ljudi, vidjeli su ga učenici kako ide po moru.
Sutradan mnoštvo naroda, koje osta s onu stranu mora, zapazi da ondje bijaše samo jedna lađica i da Isus nije bio ušao zajedno sa svojim učenicima u lađicu, nego da oni odoše sami. Iz Tiberijade pak stigoše druge lađice blizu onog mjesta gdje jedoše kruh pošto je Gospodin izrekao zahvalnicu. Kada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđe u lađice i ode u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori:
»Zaista, zaista, kažem vam:
tražite me,
ali ne stoga što vidjeste znamenja,
nego stoga što ste jeli od onih kruhova
i nasitili se.
Radite,
ali ne za hranu propadljivu,
nego za hranu koja ostaje za život vječni:
nju će vam dati Sin Čovječji
jer njega Otac — Bog — opečati.«
Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.«


Razmišljanje

Evanđelista Ivan nam govori o onome što se dogodilo nakon što je Isus umnožio kruh. Vidimo da na mjesto gdje se dogodilo čudo, stiže sve više lađa, mnoštvo sve više raste – ljudi traže Isusa. To u nama budi različite osjećaje i pitanja. Jedno od tih pitanja može se odnositi i na moju današnju angažiranost kad je u pitanju traženje Isusa. Drugo pak, koje može biti i važnije, glasi: Zašto idem za Isusom? Što tražim? Što želim dobiti? Čitamo danas u Evanđelju da su neki postavili Isusu pitanje: Što nam je činiti da bismo radili djela Božja? Dobro bi bilo da i mi danas postavimo to isto pitanje Isusu. Njegov odgovor nam je smjernica: Vjerovati u Onoga kojega je Otac poslao. Isuse, pomozi nam povjerovati u Tebe, vjerovati Tebi, vjerovati da je plan koji Ti imaš za nas najbolji, najsretniji i najplodonosniji. Oslobodi nas od egoizma da bismo išli za Tobom u želji da vršimo djela Oca Tvojega. D.S.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)