Sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića, 23. svibnja 2022. održana je sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije. Nakon molitve Trećega časa, biskup je pozdravio vijećnike i istaknuo da ono što se zbiva u svijetu i kod nas redovito ostavlja trag u nama, stvarajući stanje koje treba nositi, tražeći način da se iz njega izađe. Podsjetio je da se ova sjednica održava u 25. obljetnici Požeške biskupije, prije 5. srpnja kad je sv. Ivan Pavao II. osnovao Biskupiju i 27. rujna kad je to obznanjeno svećenicima i Božjem narodu te zaređen biskup i kad je požeška mjesna Crkva započela svoj povijesni hod. Istaknuo je da je pred nama svetkovina Uzašašća Gospodnjega i Pedesetnice – Duhova, koje nas podsjećaju tko smo mi i u našoj mjesnoj Crkvi po onom što je pokrenuo Duh Sveti u dvorani Posljednje večere na dan Pedesetnice. Poželio je vijećnicima da im navedene svetkovine budu ohrabrenje u njihovu svećeničkom djelovanju.

Spomenuo je kako bismo i mi s tolikima drugima mogli danas nemoćno razgovarati i o ratu u Ukrajini, i o stanju u Hrvatskoj i o nekim našim biskupijskim i crkvenim poteškoćama, ali nas Pedesetnica poučava da se apostoli u dvorani Posljednje večere nisu sabrali nemoćno razgovarati o ljudski gledano Isusovu neuspjehu kad je osuđen na smrt i razapet na križ, nego su se okupili da bi zajedno s Isusovom Majkom Marijom i drugim ženama molili. Molitva je pravi i najbolji odgovor na teške društvene i osobne situacije, ustvrdio je biskup, podsjetivši kako upravo tako nastupa sveti pisac u ulomku kratkog čitanja iz Knjige otkrivenja u današnjem Trećem času. On, naime, ne pripovijeda o progonu prvih kršćana i vlastitom trpljenju, nego gleda u molitvi Sina čovječjega koji mu je posvjedočio da je on Prvi i Posljednji, onaj koji ima ključeve života i smrti, te poziva da i mi uzdignemo pogled k njemu koji jedini u mrak našeg postojanja i u našu nemoć može unijeti snagu svoje pobjede nad smrću, snagu svoga Duha. Dok Crkva s jedne strane nosi terete čovječanstva, s druge strane trajno ima uprt pogled u onoga koji je pobijedio smrt, te u njemu pronalazi istinu o čovjeku i o povijesti. Biskup je poželio vijećnicima da u takvom raspoloženju vjere sudjeluju u radu ove sjednice, ali i da to raspoloženje prenesu u povjerene im župe i u svoje vlastite životne situacije, da bismo u 25. obljetnici naše Biskupije znali hoditi onim koracima kojima je išla prva Crkva u teškim situacijama: pogleda uprta u Isusa Krista, koji je danas i uvijeke, kako mu kličemo našim biskupijskim geslom. Zahvalio im je što ne podliježu gubitničkom mentalitetu i ne prihvaćaju biti negativni kritičari svega i svakoga, nego se ispunjaju božanskom logikom i iskustvom Crkve u snazi Duha Svetoga. U kratkim crtama biskup je naznačio dnevni red sjednice, sa željom da bude blagoslovljeno sve ono o čemu će vijećnici promišljati i odlučivati.

Tajnik Vijeća Robert Kupčak pročitao je potom zapisnik posljednje sjednice Vijeća. Uvodeći u središnju točku dnevnu reda „Program spomena 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije“, biskup je kazao kako se ona naslanja na zaključak posljednje sjednice kada je Odboru na čelu s Ivicom Žuljevićem povjereno da predloži program koji će se tom prigodom ostvarivati. U konkretiziranju programa ovih dana pomogla nam je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata uzdignućem voćinske crkve na čast manje bazilike te je time našoj biskupijskoj marijanskoj duhovnosti – koja povezuje cijelu biskupiju kroz njezina marijanska svetišta i hodočasnička mjesta – dala posebnu snagu, ustvrdio je biskup. Dodao je: „Kao da nas je Providnost po spomenutoj odluci Kongregacije potaknula da središnje slavlje 25. obljetnice Biskupije imamo upravo u Voćinu, 21. kolovoza ove godine na blagdan Gospe voćinske, i tom prigodom proglasimo primljeni dekret Kongregacije“. Iako u Voćin toga dana hodočaste vjernici iz požeškog, posavskog i zapadno-slavonskog dijela Biskupije, prigoda je takva da će im se pridružiti i vjernici iz podravskog dijela. To će biti svjedočanstvo i snažne povezanosti s nasljednikom sv. Petra po spomenutom proglasu Kongregacije, ali i zbog toga što će slavlje u Voćinu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giorgio Lingua.

Potom je predsjednik Odbora za proslavu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije Ivica Žuljević predstavio programe kojima je svrha Biskupiju, u prigodi njezinog srebrnog jubileja, učiniti vidljivom na više različitih područja. Spomenuo je da su ovogodišnje korizmene tribine u Požegi imale za cilj promišljati o Crkvi s različitih motrišta i predstaviti njezino poslanje koje se ostvaruje i u našoj mjesnoj Crkvi kao i da je vjeronaučno natjecanje na dječjem hodočašću u Voćin imalo za temu Požešku biskupiju kroz njezinih 25 godina. Od drugih programa, pored hodočašća u Rim od 3. do 8. srpnja, u pripremi je izložba u slici i riječi te dokumentarni film o 25 godina Biskupije, Zbornik učeničkih molitava, likovnih i literarnih radova, Monografija o voćinskom svetištu koja će popratiti slavlje u Voćinu, zatim znanstveno-stručna monografija o požeškoj Katedrali, Spomenica o životu i djelovanju Požeške biskupije te glazbeni programi kao što su Antunovski i drugi prigodni koncerti i orguljaške večeri u požeškoj Katedrali.

Nadovezujući se na rečeno biskup Antun je istaknuo kako svi programi očekuju zajednički angažman te bi trebali biti daleko snažniji u svojoj događajnosti što uvelike ovisi i svećeničkom žaru i eklezijalnoj svijesti iz koje im pristupaju. Kazao je kako je spomenuto hodočašće u Rim predstavničko te će na njemu sudjelovati mladi svećenici kao predstavnici prezbiterija, maturanti kao predstavnici katoličkih škola, vjernici kao predstavnici svih deset dekanata naše Biskupije, a da je pitanje i sudjelovanja vjeroučitelja koji imaju sasvim posebno poslanje u mjesnoj Crkvi. Središnji događaj hodočašća biti će misa na oltaru Katedre sv. Petra i molitva na grobu sv. Ivana Pavla II., 5. srpnja, na dan osnutka Biskupije. Vijećnici su zatim zajedno s biskupom raspravili o prijedlozima loga i zastave 25. obljetnice Biskupije koje je predstavio Ivica Žuljević te dali prijedloge za njihovu doradu. Biskup je kazao kako će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova u svim župama biti pročitan proglas 25. obljetnice Biskupije s programom njezina spomena. U daljnjem radu sjednice razgovaralo se o oblikovanju slavlja u Voćinu, s njegovom pripravom kako to predviđa Dekret Kongregacije za bogoštovlje „O manjim bazilikama“. Na koncu je Odboru za proslavu 25. obljetnice Biskupije povjereno da doradi pripravu slavlja u Voćinu i predloži program hodočašća navedenog dana. Pored toga zaključeno je da će 21. kolovoza sudjelovati na hodočašću u Voćin i vjernici iz podravskog dijela Biskupije, i da će stoga za Malu Gospu biti hodočašće ponešto manjeg obima.

U daljnjem tijeku sjednice biskupijski ekonom Robert Mokri predstavio je neka pitanja crkvenog financijskog sustava vezana uz uvođenje Eura u Republiku Hrvatski, istaknuvši da on nije bio mijenjan od kako je uveden 2001. godine. Biskup je podsjetio vijećnike upoznao vijećnike kako su biskupi na svom posljednjem izvanrednom plenarnom zasjedanju u Zagrebu raspravljali i ovoj temi te su postavljena određena pitanja koja smatra važnim iznijeti pred njih – napose s obzirom na moguće povišenje osnovice i bodova u obračunavanju svećeničke mjesečne nagrade. Raspravljena je problematika rashodovne i prihodovne strane župnog proračuna koju otvara spomenuto povišenje i uvođenje eura te su vijećnici dali svoje prijedloge na koji način je moguće proračunsko funkcioniranje župa učiniti održivim i u sadašnjem trenutku.

U okviru točke dnevnog reda „Neka pitanja pastoralne i upravne naravi“ član biskupijskog Povjerenstva za sinodsko savjetovanje Robert Kupčak je kratko prikazao što je do sada učinjeno s obzirom na sinodsko savjetovanje na razini Biskupije, tijek izrade sažetaka i koji je smisao onoga što sažeci donose u pogledu daljnjeg pastoralnog djelovanja Biskupije. Biskup je dodao kako će Biskupijski dan, 24. rujna, za razliku od slavlja u Voćinu biti radnog karaktera, polazeći od ishoda sinodskog savjetovanja i osvrta na sve ono što treba pastoralno unaprijediti u našoj Biskupiji te je biskupijskom Povjerenstvu za sinodsko savjetovanje dana zadaća da oblikuje program Biskupijskog dana.

Ravnatelj biskupijskog Caritasa Mario Večerić predstavio je zatim projekt koji je prošao natječaj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te će iz Fonda europske unije tijekom jedne godine biti financirana pomoć za najpotrebitije u Požeškoj biskupiji. Naveo je kriterije koje trebaju zadovoljavati primatelji pomoći, koncept odvijanja projekta te način njegove provedbe na razini Biskupije putem deset centara. Biskup je istaknuo da spomenutom projektu treba pristupiti s velikom ozbiljnošću kako s razine biskupijskog Caritasa tako i s razine dekanatskih centara, odnosno koordinatora, kako bi on oživio i djelovanje župnih caritasa. S vijećnicima je raspravljena potreba odabira dekanatskih koordinatora te ravnomjerne raspodjele pomoći svim župama, pri čemu će od velikog značenja biti voditelji karitativnih odbora u okviru župnih pastoralnih vijeća. Zaključeno je da ravnatelj Caritasa pisanim putem predstavi župnicima navedeni projekt, te da se susretne s dekanima kako bi im pojasnio njihova uloga u provedbi spomenutog projekta.

Osvrćući se na neka upravna pitanja, ravnatelj biskupije Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Ivica Žuljević prikazao je mogućnost izmjene kategorizacije župnih domova s obzirom na plaćanje električne energije. Kancelar Robert Kupčak podsjetio je vijećnike koji crkveni obrasci traže crkvene biljege, koje treba razlikovati od pristojbe u uredovanju Biskupskog ordinarijata ili župnog ureda. Također je upoznao vijećnike da je Ministarstvo pravosuđa i uprave pri sređivanju Evidencije pravnih osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj tražilo provjeru pojedinih podataka kao što su adrese i potvrde identifikacijskog broja crkvenih pravnih osoba u Požeškoj biskupiji, o čemu su obaviještene župe na koje se to odnosi, kao i o načinu na koji trebaju postupiti u rješavanju navedenog pitanja.

Pri koncu sjednice biskup je još podsjetio na osjetljivost pristupa raseljenim osobama iz Ukrajine, kako s obzirom na pomoć koja im je potrebna, tako i s obzirom na mjerodavnost dušobrižničke skrbi za njih. Sjednica je završila molitvom.