Sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 24. svibnja 2022. održana je sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Sjednicom je predsjedao prepošt Ivica Žuljević a uz kanonike na njoj je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević.

Nakon molitve Trećeg časa prepošt Žuljević, pozdravljajući biskupa Antuna i nazočne kanonike, podsjetio je na srebrni jubilej Požeške biskupije i ređenja biskupa Antuna te njegova zlatnog svećeničkog jubileja, kao i na 22. obljetnicu postojanja Stolnog kaptola, napomenuvši kako će se kanonici uključiti u organiziranje njihove proslave. Čestitao je biskupu obljetnicu biskupstva, svećeništva i životne dobi, a kanonicima je zahvalio za sudjelovanje na sjednici. Pridružujući se prepoštovim čestitkama i zahvalama, biskup Antun je naglasio kako je 25. obljetnica osnutka i uspostave Požeške biskupije izazov za promišljanje o poslanju Stolnog kaptola te poticaj kanonicima da zauzetije vrše svoju službu. Podsjetio je kako je Požeški stolni kaptol pod zaštitom sv. Petra te da je i on svojevrsno očitovanje povezanosti požeške mjesne Crkve s nasljednikom sv. Petra, u kontinuitetu s požeškim Zbornim kaptolom sv. Petra, čiji počeci sežu u 13. stoljeće. Također je pripomenuo kako Stolni kaptol ima jako eklezijalno značenje i po tom što kanonici daju svoj doprinos očitovanju u ostvarivanju mjesne Crkve po sudjelovanju na euharistijskom slavlju u Katedrali koje predvodi biskup u zajedništvu s njezinim drugim redovima, kako tvrdi II. vatikanski sabor. Pozvao je kanonike da se ove jubilarne godine obnove u toj svijesti, te im je svima, na čelu s prepoštom, zahvalio za sve što nastoje činiti da Stolni kaptol bude živi organizam požeške mjesne Crkve.

Na sjednici je najprije raspravljeno pitanje vršenja pojedinih kanoničkih službi, napose kanonika kantora i kanonika kustosa. Izneseni su prijedlozi za njihovo učinkovitije vršenje. Bilo je govora o potrebi imenovanja osmog člana kanoničkog zbora kako predviđa Statut, kao i imenovanja počasnih kanonika. Razgovaralo se o sudjelovanju kanonika na središnjem slavlju spomena 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije u Voćinu idućega 21. kolovoza, kada će voćinska crkva biti svečano proglašena Malom bazilikom. Definirane su pojedine sastavnice programa obilježavanja 22. obljetnice uspostave požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Kanonik kustos Mario Sanić podnio je izvještaj o izvršenoj reviziji financijskog poslovanja Kaptola u 2021. godini