Proglas biskupa Antuna prigodom 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije

Na dan Pedesetnice Crkva je snagom Duha Svetoga započela svoj povijesni hod. Biskup Antun Škvorčević za svetkovinu Duhova, 5. lipnja ove godine uputio je svećenicima i đakonima redovnicima i redovnicama, vjeroučiteljima i bogoslovima, sjemeništarcima i djelatnicima katoličkih škola, i svim drugim vjernicima Proglas pod naslovom „Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti“ (Dj 2,4). U Proglasu prigodom 25. obljetnice Požeške biskupije progovara o njezinu mjestu i značenju u okviru jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve te predstavlja program proslave spomenutog jubileja. Proglas biskupa Antuna donosimo u cijelosti.

»S osobitom duhovnom radošću čestitam vam svetkovinu Pedesetnice – Duhova o 25. obljetnici osnutka i uspostave Požeške biskupije. Djela apostolska izvješćuju da su u Jeruzalemu na dan Pedesetnice u dvorani posljednje večere bili okupljeni apostoli i Isusova Majka s drugim ženama „jednodušno postojani u molitvi“ te da se „svi napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti“ (Dj 2,4). O čemu su govorili? Djela apostolska prenose Petrov govor na dan Pedesetnice u kojem je rekao: „Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom. (…) Toga Isusa uskrisi Bog!“  (Dj 2, 32.36). Uputio je zatim poziv: „Obratite se i svatko od vas neka se krsti u ime Isusa Krista da vam se oproste grijesi i primit ćete dar, Duha Svetoga“ (Dj 2,38). Sveti pisac još dodaje: „I oni prigrliše riječ njegovu i krstiše se te im se u onaj dan pridruži oko tri tisuće duša“ (Dj 2, 41). Tako je Crkva, pokrenuta Duhom Svetim, započela svoj povijesni hod! Vijest koja se počela razglašavati na dan Pedesetnice u različitim jezicima jest sam uskrsli Gospodin. Po Petrovu uvjerenju „Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti“ (Dj 4,12). A Pavao podsjeća kako je vjera u Isusa Krista dar Božji, jer „Nitko ne može reći ‘Gospodin Isus’ osim u Duhu Svetom“ (1 Kor 12,3).

Crkva je djelo povijesnog Isusa po svemu onom što je on za svoga zemaljskog djelovanja uspostavio, i istodobno ona je ostvarenje uskrslog Gospodina koji njezinu vidljivu stvarnost svojim Duhom čudesno oživljuje u ljudima različitih vremena, jezika i kultura. Temeljno njezino poslanje je naviještati ljudima radosnu vijest,  Isusa Krista, njegovu smrt i uskrsnuće, pozivati na obraćenje te vjerom i krštenjem u snazi Duha Svetoga uvoditi u zajedništvo Isusova života. I naša požeška Crkva je „Krist danas i uvijeke“, kojega s Petrom i njegovim nasljednicima o 25. obljetnici njezina osnutka i uspostave obnovljenom vjerom u Duhu Svetom ispovijedamo svojim hrvatskim jezikom kao pobjednika nad smrću i životom svjedočimo u našem društvu. Njemu povjeravamo svoju sudbinu kao jedinom smislu čovjekova zemaljskog hoda i cilju vječnog zajedništva s Bogom. Usred teških zbivanja u svijetu „Krist danas i uvijeke“ naša je jedina nada te mu na poziv sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije i prigodom njezina srebrenog jubileja otvaramo sva vrata osobnog, obiteljskog i javnog života. Poslušni riječi Božjoj, hranjeni euharistijskim kruhom i zauzeti za  evanđeoske vrijednosti u hrvatskom društvu želimo u snazi Isusova Duha, svatko u svom pozivu vjerno vršiti krsno poslanje u svojoj Biskupiji i župi. To je naš sinodski hod s Isusom Kristom i braćom i sestrama na putovima hrvatske domovine, kako bismo uz pomoć Božju, zagovor Isusove Majke, pod zaštitom sv. Lovre i bl. Alojzija Stepinca  pridonijeli civilizaciji ljubavi, čiji je nepresušni izvor Isusov križ. Neka ono što je Duh Životvorac na dan Pedesetnice započeo govoriti po apostolima nikada ne umukne u vjernicima Požeške biskupije te glasom i životom snažno svjedočimo Krista, pobjednika nad smrću.

Nekoliko je zajedničkih programa kojima ćemo se u navedenom raspoloženju vjere spomenuti 25. obljetnice osnutka i uspostave naše mjesne Crkve.

  1. Predstavnici vjernika različitih razina iz svih dekanata – od svećenika i bogoslova, vjeroučitelja i obitelji, do katoličkih škola i mladih – predvođenih dijecezanskim biskupom hodočastit će u Rim od 3. do 8. srpnja ove godine, da bismo na sam dan 25. obljetnice osnutka naše mjesne Crkve, 5. srpnja u Bazilici sv. Petra na mjestu njegove mučeničke ispovijesti vjere zahvalili Bogu za našu pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi u svojoj Požeškoj biskupiji. Na grobu pak sv. Ivana Pavla II. molit ćemo zagovor našeg Utemeljitelja za ustrajno i vjerno vršenje poslanja koje nam je on povjerio kad je u Apostolskom pismu o osnutku naše mjesne Crkve istaknuo da je njezina zadaća „nastaviti novom snagom“ preslavno djelo evangelizacije.
  2. Potom ćemo 10. kolovoza ove godine, na blagdan sv. Lovre, rimskog đakona i mučenika, prvog zaštitnika naše Biskupije, središnjim slavljem pokraj njegova starodrevnog hrama u Požegi, kao mjesna Crkva obnoviti svijest o važnosti naše karitativne osjetljivosti za siromašne, bolesne, osamljene i nemoćne, svjedočeći kako u njima prepoznajemo Isusovo lice.
  3. Središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije bit će u nedjelju, 21. kolovoza ove godine na blagdan Gospe Voćinske. Svojim okupljanjem u njezinu svetištu iz svih župa naše Biskupije očitovat ćemo kako svoje crkveno zajedništvo živimo „jednodušno postojani u molitvi“ s Marijom Isusovom Majkom. Pod vodstvom apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue tom prigodom svečano ćemo proglasiti Manjom bazilikom svetišnu crkvu koju je na tu čast nedavno uzdignula Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Urešena navedenim naslovom, Gospina voćinska crkva snažno će nas povezivati s nasljednikom sv. Petra i podsjećati na apostole koji su u dvorani posljednje večere u zajedništvu s Isusovom Majkom molili za dar Duha Svetoga, čijom je snagom krenula Crkva u svijet i u koju smo ugrađeni pripadnošću svojoj Požeškoj biskupiji. Istodobno, svjesni koliko dugujemo upravo Isusovoj Majci u našem biskupijskom hodu s „Isusom Kristom danas i uvijeke“ spomenut ćemo se i 25. obljetnice kako je Voćin postao biskupijsko svetište. Pozivam vjernike Požeške biskupije da svojim hodočašćem u središnje marijansko biskupijsko svetište na blagdan Gospe Voćinske budu dionici našeg velikog biskupijskog slavlja radosti i zahvaljivanja. Toga dana svi hodočasnici imat će mogućnost postići potpuni oprost u Voćinu pod uobičajenim uvjetima.
  4. Na Malu Gospu, 8. rujna ove godine redovito je hodočašće slavonsko-podravskog dijela Požeške biskupije u Voćin za sve one koji neće moći sudjelovati na slavlju 21. kolovoza, ili će željeti nakon toga još jedanput iskazati svoju odanost Gospi Voćinskoj.
  5. Naša okupljanja tijekom ljeta ove godine u drugim marijanskim svetištima, napose u Pleternici bit će također u znaku zahvaljivanja za 25 godina Požeške biskupije, koja je „zajedništvo u molitvi s Isusovom Majkom“.
  6. U subotu, 24. rujna 2022. neposredno pred 25. obljetnicu uspostave naše Biskupije održat će se u Požegi Biskupijski dan na kojem će sudjelovati svi oni koji u požeškoj mjesnoj Crkvi imaju određene službe ili posebno poslanje te ćemo na zaključnom sinodskom zborovanju donijeti odluke za daljnja evangelizacijska nastojanja. Ono će završiti postajnim biskupijskim euharistijskim slavljem, na koje su pozvani vjernici grada Požege i svi drugi iz naše Biskupije kojima je to moguće. Posebno mjesto i ulogu u tom slavlju imat će mladi sa svojim programom „Otvorite vrata Kristu“.
  7. Dana 27. rujna 2022., na svetkovinu Obljetnice posvete Katedrale spomenut ćemo se 25. obljetnice uzdignuća požeške crkve sv. Terezije na dostojanstvo stolne crkve i uručiti biskupijska odličja zaslužnima vjernicima.
  8. Na svetkovinu pak sv. Terezije, nebeske zaštitnice naše Katedrale, 15. listopada ove godine, učenici Katoličke gimnazije u Požegi zajedno s učenicima drugih katoličkih škola Požeške biskupije i vjernicima Grada uzdignut će slavu i hvalu svojoj zaštitnici u njoj posvećenoj stolnoj crkvi.
  9. Spomen 25. obljetnice Požeške biskupije zaključit ćemo u subotu, 22. listopada ove godine, na blagdan sv. Ivana Pavla II. u svim našim župama a središnje zahvalno slavlje bit će u požeškoj Katedrali pred relikvijom našega svetog Utemeljitelja.

Blagoslovljeni svi oni koji će velikom otvorenošću srca sudjelovati na navedenim programima, kako bi obnovljenom vjerničkom sviješću i ljubavlju živjeli pripadnost Isusu Kristu u svojoj Požeškoj biskupiji.«