Sv. Kvirin Sisački, biskup i mučenik

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Sv. Kvirin Sisački, biskup i mučenik
Spomendan

Čitanja: Dj 28, 16-20. 30-31; Ps 10, 4. 5 i 7; Iv 21, 20-25.

Obljetnica posvete crkve: Gornji Bogićevci.


Evanđelje dana (Iv 21, 20-25)

“Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito.”

U ono vrijeme: Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: »Gospodine, tko će te to izdati?« Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: »Gospodine, a što s ovim?« Odgovori mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!« Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus nije rekao: .»Neće umrijeti«, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«
Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo. A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.


Razmišljanje

Više puta u Evanđelju javlja se netko za koga se govori da je Ljubljeni Učenik ili učenik koga je Isus ljubio. Mogli bismo na temelju toga po misliti i da možda ima učenika koje Isus nije ljubio…? Naravno da nema: Ljubljeni Učenik slika je savršene ljubavi prema Isusu. Slušamo danas kako Petar znatiželjno pita što će biti s tim Učenikom, jer Isus je samom Petru već indirektno navijestio da će umrijeti mučeničkom smrću. Petar se očito, svjestan svoje nesavršene ljubavi, pita što li će biti s onim koji ljubi savršeno? Isus mu ne odgovara jednostavno, nego ga upućuje da to nije njegova briga i da je za Petra važnije da on, Petar slijedi Isusa. Ovo je poziv i meni i tebi – slijedimo Isusa. Možemo se uspoređivati s drugima, možemo učiti iz dobrih ili loših primjera drugih što nam je činiti ili ne činiti, no najvažnije za nas, za našu osobnu svetost jest nasljedovati Krista uvijek i u svemu. I naravno da se ponekad pitamo što će biti s nama ili s nekim drugim nakon smrti: to je ljudska znatiželja i ne treba nas ona ni zabrinjavati, ni opterećivati. Važno je da povjerujemo da nas s „one druge strane” čeka Bog čija je ljubav savršena, Bog kojemu je silno stalo do toga da Vječnost provodimo sretni, Bog koji će sve učiniti da se spasimo tj. da prihvatimo spasenje. Stoga nemojmo propustiti i zanemariti Njegov poziv na ljubav. S. H.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)