DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

DUHOVI – NEDJELJA PEDESETNICE
Svetkovina

Čitanja: Dj 2, 1-11; Ps 103, 1ab i 24ac. 29bc-30. 31 i 34; Rim 8, 8-17; Iv 14, 15-16. 23b-26.

Titular: Đulovac, Feričanci, Gornji Bogićevci, Požega – Duh Sveti – svetkovina.


Evanđelje dana (Iv 14, 15-16. 23b-26)

“Duh Sveti poučavat će vas o svemu.”

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.«


Razmišljanje

Isusova oporuka o kojoj sv. Ivan Evanđelist piše započinje upravo od riječ koje govore o zapovijedi ljubavi. Te riječi i sve ostalo što Isus govori dalje u Evanđelju podcrtava ključne istine vjere kršćanske zajednice. Pokazuju na čemu se zasniva kršćanska etika. Ne možemo reći da ljubimo Boga ako se ne držimo Kristova nauka i ne izvršavamo Njegove zapovijedi. Ne može biti raskoraka između ispovijedane vjere i načina življenja života, između ljubavi prema Bogu i obdržavanja Isusovih riječi. Danas slavimo svetkovinu Duhova. Ona nam govori o velikoj istini da se Bog nastanjuje, nalazi u srcu čovjeka koji vjeruje. Bog može biti prisutan u srcu čovjeka koji vjeruje. No, uvijek trebamo imati na umu da se nalazimo ispred velikog otajstva, da postoji još mnoštvo stvari koje ne razumijemo. Potreban nam je Duh Sveti Branitelj koji će nam pomoći da i dalje u zajednici Crkve, zajednici vjernika budemo otvoreni za objavu Božjeg otajstva, za prepoznavanje Njegove prisutnosti u nama i među nama. On će nas o svemu poučiti i na sve što nam je Isus rekao podsjetiti. Na nama je da zauzmemo stav pozornih slušatelja. Ovim riječima koje smo danas čuli, Isus nagovještava Svojim učenicima da je ispunjenje Njegova poslanja vrlo blizu i da se mora vratiti k Ocu. Njegovim učenicima je to neshvatljivo i teško prihvatljivo. Shvatit će to tek kasnije u svjetlu onoga što će se dogoditi i u svjetlu kasnijeg djelovanja Duha Svetoga. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)