Skupština arhiđakona i dekana Požeške biskupije

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 10. lipnja 2022. održana je skupština arhiđakona i dekana Požeške biskupije. U pozdravu nakon molitve biskup Antun Škvorčević je podsjetio kako se nalazimo u 25. obljetnici Požeške biskupije, prigodi da kao mlada mjesna Crkva obnovimo i učvrstimo svijest pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Podsjetio je kako je nedavna svetkovina Duhova dan Crkve, jer je Duh Sveti oživio ono što je Isus Krist uspostavio za vrijeme svoga zemaljskog života, istaknuvši da je čudo Božje što ona postoji 2000 godina. Spomenuo je kako današnje vrijeme označeno individualizmom može nesvjesno i svećenike i vjernike navesti na to da i u Crkvu unesu taj mentalitet. Kazao je da je Crkva uvijek „mi“, odnos što smo ga započeli živjeti sakramentom krštenja, koji si nismo mogli sami podijeliti, niti smo se sami mogli zarediti za svećenike, a svi odnosi u Crkvi imaju svoje središte u Isusu Kristu i ostvaruju se u snazi njegova Duha. Ustvrdio je kako ćemo u navedenom smislu o 25. obljetnici Biskupije u Voćinu na postajnom euharistijskom slavlju, 21. kolovoza ove godine očitovati i ostvariti ono što je mjesna Crkva kao otajstvena stvarnost u krilu opće Crkve. Na Biskupijskom danu u Požegi, 24. rujna ove godine na temelju građe sinodskog savjetovanja zaustavit ćemo se pred onim što smo do sada pastoralno nastojali ostvarivati te naznačiti ono što je važno za daljnje djelovanje Požeške biskupije.

Pored toga, biskup Antun je kazao kako su se programi spomena 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije, navedeni u Proglasu 25. obljetnice Požeške biskupije, započeli znakovito ostvarivati duhovnim vježbama za svećenike u Velikoj na samu svetkovinu Duhova. Oni se nastavljaju hodočašćem u Rim od 3. do 8. srpnja, na kojem će oko 300 vjernika, među kojima je tridesetak svećenika, predstavnički zahvaliti za dar Biskupije na grobu sv. Petra i sv. Ivana Pavla II., njezina utemeljitelja. Kako je karitativna dimenzija jedna od važnih sastavnica spomena 25. obljetnice Požeške biskupije, ona će biti snažno zastupljena ostvarivanjem projekta pomoći siromašnima iz fonda Europske unije u svim našim župama. Biskup je istaknuo i nemalo značenje tiskanih povijesnih prikaza Biskupije i njezinih ustanova te postavljanje izložbi sakralne baštine u pojedinim dijelovima Biskupije, koji svjedoče o trajanju Crkve na našim prostorima.

Konkretizirajući navedene programe, u raspravi je istaknuto kako će 21. kolovoza u Voćinu biti biskupijsko postajno euharistijsko slavlje o 25. obljetnici Biskupije te da bi u tom smislu na njem trebali sudjelovati svećenici i vjernici iz svih župa. Snažnom očitovanju vjere na tom slavlju mogu pridonijeti i određeni znakovi. Do kraja mjeseca lipnja za sve župe izradit će se logo 25. obljetnice Biskupije. Dogovoreno je kako će u ulaznoj procesiji kao i marijanskoj procesiji tijekom službe svjetla u Voćinu župe biti zastupljene po svojim zastavama izrađenima prigodom 20. obljetnice Biskupije 2017. godine i Trećeg biskupijskog euharistijskog kongresa. Potrebno je poraditi na što širem pjevačkom zboru koji bi predvodio liturgijsko pjevanje u Voćinu i pomogao vjernicima djelatno sudjelovanje na slavlju. Postavljeno je pitanje treba li u spomenutoj prigodi tiskati uspomenu u vidu sličice ili knjižice o voćinskom svetištu te kako još neke druge predstojeće programe povezati s obljetnicom Biskupije. Zaključeno je da se u svim župama organizira trodnevna duhovna priprava, koja bi uključivala i mogućnost ispovijedi na razini dekanata te na sam dan slavlja u Voćinu. Povjerena je zadaća pojedinim arhiđakonima i dekanima da razvide mogućnost ostvarenja izložbi sakralne baštine u određenim dijelovima Biskupije s predmetima podrijetlom iz župa toga kraja.

U razgovoru o programu Biskupijskog dana, 24. rujna ove godine istaknuto je kako je od samih početaka njegov cilj bio da se okupe na zborovanja pastoralna povjerenstva i pojedini nositelji pastoralnog poslanja u Biskupiji te razmotre moguće poteškoće i izazove tijekom protekle pastoralne godine i postave zajedničke ciljeve i zadatke pastoralnog djelovanja u predstojećoj pastoralnoj godini. Ove godine je sinodsko savjetovanje iznjedrilo određena pitanja te je to poticaj da na njih odgovorimo određenim pastoralnim nastojanjem. Upravitelju Pastoralnog centra Robertu Kupčaku dan je zadatak da s članovima pastoralnih povjerenstava te povjerenicima razmotri ishode sinodskog savjetovanja kako bi se na temelju njih pripremila zborovanja Biskupijskog dana na kojem će, kao i prošlih godina prvenstveno sudjelovati svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji, odgajateljice u vjeri, članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, članovi crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije.

Ravnatelj biskupijskog Caritasa Mario Večerić predstavio je projekt Caritasa Požeške biskupije „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“ koji je prihvaćen na natječaju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te će iz Fonda europske unije tijekom jedne godine biti financirana pomoć za najpotrebitije u Požeškoj biskupiji. Objasnio je ulogu dekana u provedbi spomenutog projekta, naveo kriterije koje trebaju zadovoljavati primatelji pomoći, koncept odvijanja projekta te način njegove provedbe na razini Biskupije putem deset dekanata. Dogovoreno je da se u narednom periodu među svećenicima dogovore dekanatski koordinatori kako bi se potom s njima mogla napraviti edukacija te da se u realizaciju spomenutog projekta uključe voditelji karitativnih odbora u okviru župnih pastoralnih vijeća. Skupština je zaključena zajedničkom molitvom.