Ljetni susret ministranata u Velikoj

U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja od 22. do 24. lipnja održava se ljetni susret ministranata u Domu sv. Augustina u Velikoj, pod vodstvom Marijana Pavelića, biskupijskog povjerenika za pastoral duhovnih zvanja. Susret duhovnog i rekreativnog karaktera, svojevrsna je nagrada ministrantima na kraju pastoralne godine za njihov trud, zalaganje i požrtvovnost u služenju oltaru i svojim župnicima. No, susret ujedno želi pomoći mladim ljudima u promišljanju i razlučivanju svog budućeg zvanja, koje uključuje i mogući odabir svećeničkog poziva. U tom smislu program susreta prožet je sadržajima koji mladima nastoje pomoći bolje upoznati sebe i vlastite afinitete te istaknuti vrline korisne za osobni rast i sazrijevanje.

Ministrante je 22. lipnja pohodio požeški biskup Antun Škvorčević. U razgovoru s njima među ostalim je kazao kako se raduje što su dolaskom na ovaj susret i željom da nekoliko dana budu jedni s drugima posvjedočili da su mudro započeli svoje ljetne praznike kako bi u Velikoj uživali u ljepoti prirode, napunili se njezinim energijama, susreli se s novim mladim ljudima, napunili se energijama susreta. Pri tom je naglasio kako trebaju imati na umu da je od svega najvažnije ni preko ljeta zaboraviti njegovati svoj odnos prema Bogu, kako bi trajno bili ispunjani njegovim energijama. Onima pak koji završavaju osmi razred poručio je da da im je i na ovom susretu tražiti odgovor na pitanje što žele biti u životu i u skladu s time birati školu, odnosno ustanovu za svoj daljnji odgoj i obrazovanje. Naglasio je kako iz vlastitog iskustva znade da je pritom važno vlastitim razmišljanjem, uz molitvu i savjet drugih sebe dobro pročitati tko su i što žele biti, te donijeti odluku koja će imati značenje za cijeli njihov život.

Još im je rekao kako postoji višedesetljetna tradicija da se ministranti iz različitih župa tijekom ljeta okupljaju u Velikoj, i kroz boravak u šumi, na bazenima i drugdje u prirodi pročišćavaju i utvrđuju međusobnu povezanost, i  kako će im ta povezanost kasnije u životu niti svojevrsna baština i poveznica za budućnost, osobito između onih koji su upravo na ovakvim susretima osjetili duhovni poziv, na nj se odazvali i postali svećenici. Poželio je ministrantima da im vrijeme koje će provesti zajedno bude lijepo, radosno i korisno, i posluži im da se međusobno povežu i budu dobri jedni drugima.

Pored duhovnih sadržaja – svete mise i molitve te osobnih razgovora, ministranti će tijekom tri dana imati priliku međusobno se upoznati kroz druženja, sportske aktivnosti te društvene igre, ali i iskoristiti mogućnosti veličkoga kraja i prirodne ljepote Papuka. Posjetit će i Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu te se upoznati s tom važnom ustanovom za odgoj budućih svećenika i susresti se s bogoslovima Požeške biskupije.