ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA
Svetkovina

Čitanja: Iz 49, 1-6; Ps 138, 1-3. 13-14ab. 14c-15; Dj 13, 22-26; Lk 1, 57-66. 80.

Titular: Badljevina, Crnac, Slavonski Kobaš, Špišić Bukovica, Požega – Sv. Ivan Krstitelj – svetkovina.

Klanjanje: Zapolje.


Evanđelje dana (Lk 1, 57-66. 80)

“Ivan mu je ime!”

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome.
Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga.
Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.
Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.


Razmišljanje

Po rođenju Ivana Krstitelja povezani su događaji neshvatljivi ljudima koji se s jedne strane raduju što je Bog iskazao toliko milosrđe Elizabeti, a s druge strane, ne razumiju, ne shvaćaju da Bog priprema Svome Narodu još veće čudo. Ivanovo rođenje je vidljivi početak onoga što su proroci nagoviještali da će Gospodin prije Mesijina dolaska poslati proroka koji će pripremiti Narod za Njegov dolazak. Ovo dijete, oko kojega se od samog njegova rođenja događaju velike stvari, već sada je vidljivi znak Božjeg djelovanja. Što li će biti od ovoga djeteta? – ljudi si postavljaju pitanje i smatram da je to jako dobro što se već od samog početka zaustavljaju nad ovim događajem. Uz svako dijete koje se rodi u obitelji povezan je i Božji plan koji On ima s tim djetetom, a koji samo ono može ostvariti. Potrebno je da roditelji, prihvativši ovaj Božji dar i zahvaljujući za dar života, pomognu djetetu otkriti i ispuniti ovaj Božji plan. Nije li u našim obiteljima sve češće tako da roditelji zaboravljaju ovu istinu i, u odnosu na dijete, ostvaruju „svoj“ plan koji bi mu trebao pružiti potpunu sreću? Dječak je, međutim, rastao i duhom jačao. H. C.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2022. u izdanju Misionara Krvi Kristove)