Skrutinij uoči prezbiterskog ređenja u Požegi

U Biskupskom Domu u Požegi, 23. lipnja 2022. održana je posljednja provjera, tzv. skrutinij prije prezbiterskog ređenja trojice đakona Požeške biskupije Luke Čačića iz Župe Gospe Fatimske u Lužanima, Karla Topalovića iz Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi i Tomislava Varele iz Župe sv. Barbare u Jakšiću. Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića na skrutiniju su sudjelovali voditelj priprave đakona za prezbitersko ređenje Ivica Bošnjak, kancelar Biskupskog ordinarijata Robert Kupčak, te biskupski delegat za bogoslove Krunoslav Siroglavić.

Nakon molitve biskup Antun je obrazložio značenje skrutinija, pojasnivši da je to čin temeljitog uvida u sve ono što služi prosudbi o prikladnosti pojedinog kandidata za sveti red. Naglasio je da je svećenički poziv Božje djelo te je naš pokušaj prosudbe o nečijoj prikladnosti za ređenje uvijek čin u okviru ljudskih mogućnosti. Kancelar Kupčak potom je izvijestio da spomenuti kandidati posjeduju sve potrebne dokumente koje traže crkveni propisi, voditelj đakonskog praktikuma Ivica Bošnjak prikazao je provedeni program priprave tijekom đakonske godine, na kraju koje su kandidati položili jurisdikcijski ispit i obavili petodnevne duhovne vježbe u Domu sv. Augustina u Velikoj, a delegat Siroglavić progovorio je o njihovu životu u požeškom Kolegiju tijekom neposredne priprave.

Biskup Antun spomenuo je važnost cjelovite priprave ređenika za svećeničko poslanje, napose istaknuvši značenje njihova liturgijskog iskazivanja slave Bogu i osjetljivost slavlja sakramenta pomirenja, kojim ulazi u pokornikovu savjest i služe Božjem milosrđu. Zahvalio je voditelju đakonskog praktikuma i ostalima koji su bili uključeni u pripravu kandidata za prezbitersko ređenje, kao i župnicima mentorima za doprinos u njihovoj formaciji. Čestitao je kandidatima završetak formacije za svećeništvo, uručio im pisani odgovor kojim prihvaća njihove molbe da budu zaređeni za prezbitere Požeške biskupije, te ih je potaknuo da u nedjelju, 26. lipnja 2022. s pravim raspoloženjem vjere pristupe svećeničkom ređenju u požeškoj Katedrali.